hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új fejlemények a tudományos kutatásban

Bolygók, szondák, emberek

A rovatunkban bemutatott friss eredményekhez rendre újabb információk társulnak; viták kísérik a megállapításokat és a megfigyelő eszközök ugyancsak ontják az új adatokat. Összeállításunkban az elmúlt hónapokban tárgyalt témákhoz kapcsolódó új fejleményeket foglaljuk össze. Felidézzük a korábbi írást, ezt követi az újdonságok ismertetése.

Nagytestvér 15 fényévre
Felfedezték a Föld nagytestvérét – jelentették be tavaly június közepén amerikai csillagászok. A testvér a világegyetem méreteit tekintve itt van a szomszédban, mindöszsze 15 fényévre tőlünk. Nagyjából 150 idegen, nem a mi Naprendszerünkben keringő bolygót ismerünk már, közülük ez az első, Földhöz hasonló kőzetbolygó. A korábban megismertek mind hatalmas gázbolygók voltak, olyanok, mint a Jupiter. (Egyedül vagyunk a Naprendszerben? 2005. július 7.) Idén tavaszra már 180-ra nőtt az ismert exobolygók száma. A Nature márciusban adott hírt arról, hogy a Neptunuszhoz hasonló tömegű bolygókból álló hármas rendszert fedeztek fel egy a Naphoz hasonló csillag körül. Az eddig megismert exobolygók a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és a Neptunusz mérettartományába esnek, és a 17 exobolygó- rendszer mindegyikében akadt egy vagy több, a Jupiteréhez hasonló tömegű óriási gázbolygó. A most felfedezett rendszer az első, amelyben „csak” Neptunusz méretű bolygókat találtak. Naprendszerünkhöz hasonló rendszerek megismerését mai mérési technikáink nem teszik lehetővé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés