hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Új eljárásrend készül a befogadáspolitikában

A Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan Tagozat és Tanács együttesen állást foglalt az egészségügyi technológiák befogadáspolitikai rendszerének hiányosságairól.

A tagozat és tanács a befogadáspolitika döntéshozatali mechanizmusában az utóbbi időszakban különböző szintű és jelentőségű anomáliákat tapasztalt. Az egészségügyi technológiák, azaz gyógyszerek, orvostechnológiai eszközök, műszerek és gyógyászati segédeszközök befogadáspolitikai rendszerének komoly hiányossága főleg abban jelentkezik, hogy a döntések nem objektív tudományos bizonyítékokon, hanem az ún. folyamatszabályozás elsődlegességén alapulnak. Ennek következtében meggyőző tudományos bizonyítékok és egészség-gazdaságtani elemzések nem elégségesek a pozitív befogadási döntéshez, ellenben lehetőség nyílik arra, hogy a támogatást kérelmezők a befogadási folyamat alapos ismeretével felvértezve befogadást nyerjenek tudományos bizonyítékokkal és költség-hatékonysági számítással kellően nem alátámasztott technológiákra is. Ezzel egyidejűleg megállapítható, hogy a kifogadáspolitika folyamatának szabályozatlansága miatt a közfinanszírozott rendszerbe jóval több technológia kerül be, mint amennyi kikerül.

A fenti okokra tekintettel, valamint annak elősegítése érdekében, hogy rendelkezésre álló korlátos erőforrásokból maximalizáljuk a lakosság egészségi állapot(ának) javulását, a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtani Tanácsa és Tagozata szükségesnek tartja az egészségügyi technológiák támogatáspolitikai rendszerének felülvizsgálatát az alábbi szempontok alapján:

  • az egészségügyi technológiák finanszírozásában növekedjen a tudományos bizonyítékok és egészség-gazdaságtani elemzések szerepe,
  • a befogadás- és kifogadáspolitikai döntések kiszámíthatómódon és objektív kritériumokon alapuljanak,
  • azon kritériumok értékeléshez kapcsolódóháttérdokumentumok, például a benyújtott támogatási kérelem nem titkosított anyagai, GYEMSZI Technológia ÉrtékelőIroda értékelése, a TÉBülés jegyzőkönyve és az OEP befogadási döntés legyenek nyilvánosak és kutathatóak.

Az átláthatóság és a kiszámíthatóság jegyében a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtani Tanácsa és Tagozata a tudományos bizonyítékokon alapuló döntéshozatal folyamatát támogatta és erősítette, amikor megújította az egészség-gazdaságtani elemzések módszertanáról szóló szakmai irányelvet.

Nehéz gazdasági helyzetben, amikor a rendelkezésre álló erőforrások korlátai még jelentősebbek, a költség-hatékonyság elvének fokozottan kell érvényesülnie. A befogadott technológiák valós szükséglet szerinti finanszírozása több forrást igényelne a rendelkezésre álló forrásoknál. A rendszer finanszírozhatóságának fenntartása a technológiákra vonatkozó volumenkorláttal biztosítható. A tényleges betegszámoktól jelentős mértékben eltérő volumenkorlát azonban csökkenti a rászorultak hozzáférhetőségét, az ellátás hatékonyságát és összességében a tudományos bizonyítékok iránti igényt.

A két testület felkérte a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) ifjúsági tagozatát, hogy készítsen elő egy szakmai javaslatot a befogadáspolitikai döntéshozatalban követendő új eljárásrendre vonatkozóan. A tagozat és tanács ez alapján véglegesíti álláspontját és az eddigi szabályozás felülvizsgálatáról szóló javaslatát új szakmai irányelv formájában nyújtja be a tárca vezetésének.

dr. Jóna Gabriella és dr. Sinkó Eszter

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink