hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ügyelet: még nem látszik a megoldás

Szombaton hatályba lép az új alapellátási törvény, de ettől nem lesz könnyebb a háziorvosi ügyeletek megszervezése az országban – írja a Népszava.

A megkérdezett háziorvosok attól függetlenül panaszkodnak a megoldásra, hogy az önkormányzat magában, társulásban, vagy külső magánvállalkozásként működő ellátásszervezővel, esetleg a mentőszolgálattal szerződve oldja meg a lakosság alapszintű gyógyítását az esti, éjszakai órákban és hétvégeken – írja a lap.

Készül a miniszteri rendelet a rendelési időn kívüli ügyeleti ellátás szakmai szabályairól. Selmeczi Kamill az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke megerősíti, hogy ebben szerepelnie kellene az állami normatíva megemelésének, mert ma minden egy forinthoz egy másikat kell odatenni az önkormányzatoknak, hogy ne omoljon össze a rendszer és máris van olyan térség az országban, ahol ezt nem tudják kigazdálkodni a települések. A FAKOOSZ elnöke úgy tudja, Bodrogköz háziorvosai már bírósághoz fordultak, mert fizetésképtelenségre hivatkozva több önkormányzat nem fizette ki a nekik járó ügyeleti díjakat. Nemcsak az alapdíjakat kellene megemelni a zavartalan ellátás biztosításához, hanem azoknak az alkalmazottaknak a bérét is rendezni kellene, akik nem a vállalkozó háziorvostól, hanem az önkormányzattól kapják a juttatásukat. Az ügyeletben dolgozó gépkocsivezetők, ápolók, de takarítók sem kaptak egy fillért sem az utóbbi években – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink