2021. augusztus. 04., szerda - Domonkos, Dominika.
hirdetés
hirdetés

Tüdőrák elleni oltás?

A tüdőrák elleni kezelést segítő első oltóanyagot állították elő és jegyezték be Kubában, Strasbourgban pedig lezárultak a tüdőrák ellen kifejlesztett kemoterápiás oltóanyag korai klinikai próbái. Eszerint csaknem minden második betegnél javulást tapasztaltak a kutatók.

Egy tüdőrákos beteg teljes gyógyulásra akkor van a legnagyobb esély, ha a daganatot még kezdeti stádiumban eltávolítják, ebben az esetben a betegek 70-75 százaléka felépül. A III. stádiumban végzett operáció viszont csak minden ötödik esetben sikeres. Ezeken az arányokon javíthat az az új oltóanyag, amelybe élő himlővírust tettek, gyengített változatban. Fertőzést nem okoz, ugyanakkor arra készteti a szervezetet, hogy harcoljon a rákos sejtek ellen – magyarázta a vakcina hatását a Kossuth Rádiónak Berencsi György virológus, akit a hirado.hu idéz.

A vakcinához egy másik gént is hozzáadtak, amely a sejtölő fehérvérsejteket arra ösztönzi, hogy szorgalmasabban dolgozzanak. A vizsgálatok eredménye szerint csaknem minden második oltott betegnél javulást értek el. Ez 15 százalékkal jobb eredmény azokhoz képest, akik nem kaptak oltást. Berencsi György hangsúlyozta: nem csodagyógyszerről van szó, hiszen nem 100 százalékos a hatása, ugyanakkor „egy lépés a jövő gyógymódja felé”.

Még januárban arról számolt be a Magyar Rádió, hogy a CIMAVAX-EGF elnevezésű szerrel már ezer embert kezelnek a szigetországban – jelentette a Trabajadores című hivatalos lap. A molekuláris immunológiával foglalkozó havannai intézet projektvezetője, Gisela González szerint a szer révén az előrehaladott rákot „ellenőrzés alatt tartható krónikus betegséggé” lehet változtatni.

Az oltóanyag több mint 15 éves kutatómunka eredménye, közölte a specialista. Hozzátette, az eljárás során olyan hatóanyag kidolgozására kellett törekedniük, amely segít a szervezetnek a rák ellen védekező antitestek előállításában.

A kezelést jelenleg olyan betegeknél alkalmazzák és kutatják, akik már túlestek sugárkezelésen és kemoterápián, állapotukat pedig gyógyíthatatlannak írták le az orvosok. Az ilyen betegeknél a tumort már nem szennyezik más vegyületek, így jobban mérhető az anyag hatása. A szer emellett alkalmazható a páciensek várható kilátásait, valamint az életminőséget javító krónikus kezelésként is, hangsúlyozták a beszámolók.

Gisela González szerint a szer más országokba is megérkezett már, és más típusú daganatok kezelésére is használni akarják.

(forrás: Kossuth Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.