hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tüdőrák: túl sok a genetikai hiba - késői a diagnózis

Több mint 20 évig lappanghat a tüdőrák, ezután ölthet hirtelen agresszív formát – derült ki egy új tanulmányból, írja az MNO.

„A tüdőrák túlélési arányai továbbra is tragikusan alacsonyak annak ellenére, hogy sok újfajta gyógymód létezik. Azért nyitottuk ki a kór kialakulásának „szabálykönyvét”, mert azt reméljük, talán megjósolhatjuk a daganat következő lépését” – írta közleményében Charles Swanton, a Brit Rákkutató Intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány rávilágított arra is, milyen szerepet játszik a dohányzás a tüdőrák kialakulásában: a korai genetikai hibák jó része írható a számlájára. A genetikai hibák rákos tüdőn belül talált nagyszámú változata ad magyarázatot arra, miért járnak olyan kevés sikerrel a célzott kezelések is – olvasható a tanulmányban. Amikor a szövetmintavétellel azonosított genetikai hibát támadják a kezeléssel, akkor ez csak az adott hibát tartalmazó daganatrészen hatásos, a többi terület növekedhet tovább – olvasható az mno.hu-n.

***

A brit Nottingham University kutatócsapata Dr. Emma O'Dowd vezetésével több mint húszezer tüdőrákos esetet vizsgált a 2000 és 2013 közötti időszakból – írja a NOL.

A kutatók úgy találták, minden harmadik beteg a diagnózis felállítása után 90 napon belül elhunyt. Minden tizedik páciens alig egy hónap múlva meghalt, 5% esetében pedig csak a halál után derül ki, hogy mi volt a baj. Dr. O'Dowd szerint megdőlt az az elmélet, miszerint csak azokat diagnosztizálják túl későn, akik nem jártak rendszeresen háziorvosi vizsgálatokraolvasható a nol.hu cikkében.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink