hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tudatlanság, pénzhiány, karriervágy – avagy mit hoz a gólya?

Pénzhiány és pozícióféltés egyaránt szerepel azon okok mögött, amelyek miatt Magyarországon nem vállalnak gyermeket az emberek. A többi közt ez derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából készített legfrissebb, reprezentatív kutatásból, amelyet szerdán közismert emberek szerepvállalásával ismertettek, s amely szerint komoly tudatlanság van a fogamzásgátlás területén.

Helyenként megdöbbentő adatokat tartalmaz – így az emberek, a munkaadók, a média és a kormányzat számára is ad gondolkodni valót – az az idén augusztusban 1200 személy online megkérdezésével elvégeztetett kutatás, amely szerint a magyarok negyede egyetlen gyerek felnevelését sem tudná finanszírozni, sőt a 30 éven aluliak ötöde nem is tervez családalapítást. Sokan vannak, akiknek „legfeljebb egy gyerekre telik”, két-három utódot csak minden harmadik család tudná vállalni. Különbség mutatkozik ugyanakkor a főváros és a vidék között a nagycsaládosok helyzetének megítélésében: 10 százalék sem nevezhető soknak, ám míg Budapesten minden tizedik ember szerint „három vagy akár több gyerek felnevelése is kigazdálkodható”, az ország más területein ezt csak a válaszadók öt százaléka gondolta így.

Bár a megkérdezettek 80 százaléka úgy tartja, érdemes lenne inkább huszonévesen gyermeket vállalni, a karrier kiépítését csaknem kétharmaduk ennél előrébb sorolja. Mindez így is történik: az adatok szerint 30 éves kora előtt a nők csupán 12 százaléka válik anyává, ám ugyanez az arány a férfiak esetén mindössze három százalék. A válaszolók csaknem fele (48 százalék) úgy tartja: nehéz anyaként és a munkahelyen is helyt állni, s csaknem ugyanennyien (46 százalék) úgy látja, muszáj is választani a család és a karrier között. A munkaadók nem egyszer nem csak vélt hozzáállása, a vállalti kultúra miatt minden második nő attól tart, veszélybe kerülhet a munkahelye, ha GYES-re megy. A kutatás szerint a félelmek később csak szaporodnak: az anyák negyede megtapasztalt már valamilyen kellemetlen szituációt, amikor kiderült, hogy gyermeket vár…

Ma már nem újdonság, hogy a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik, amire Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a szakma sikeresen fel is készült. Meglepő ugyanakkor, hogy miközben az emberek nagy része nem bízná a véletlenre a gyermekvállalást, még mindig komoly teendők vannak például a szexuális felvilágosítás, a fogamzásgátlással kapcsolatos információk eljuttatása terén. Mint arra egyebek között Pozsgay Csilla, az MSD orvos-igazgatója felhívta a figyelmet: kutatásuk szerint a 30 év alattiak 10 százaléka egyáltalán nem védekezik, és a fiatalok jó egyharmada csak megbízhatatlan módszerekkel igyekszik elkerülni a nem kívánt terhességet; kevesebb, mint felük (43 százalék) választja a csaknem száz százalékos biztonságot adó tablettát, hüvelygyűrűt vagy spirált.

Nem is véletlen, hogy miközben nyolcvanezer körüli gyermek születik meg évente, addig még mindig harmincezernyi abortusz történik Magyarországon. Az MSD a maga részéről ezért igyekszik mindent megtenni az oktatás terén. Segítségükkel működik a fogamzasgatlas.hu honlap, és az orvosigazgató nem tartja elképzelhetetlennek azt sem, hogy óriásplakátokon igyekeznek majd minél többeket elérni.  

Nemzetközi tapasztalatok szerint egyébként a foglalkoztatás szempontjából a svéd nőknek a legjobb, míg (persze nem annyival, de) a magyar anyákat támogatják a legtovább. Franciaországban az adórendszer a három vagy több gyermeket nevelőket segíti és van elég bölcsőde, így az anyák korán visszatérhetnek a munkába. Nemrégiben a Patent Egyesület témával kapcsolatos beszélgetésnek résztvevői fogalmazták meg, hogy azokban az európai országokban születik több gyerek, ahol ehhez megfelelő feltételeket teremtenek, nem pedig ott, ahol a nők reprodukciós jogait korlátozzák. Mint azt a kutatást bemutató talk-show szereplői (Jakupcsek Gabriella, Erős Antónia,  Janicsák Veca, Pozsgay Csilla és Csermely Gyula) hangsúlyozták:a pénz és a karrier mellett persze számos szempont akad még, amelyre a családot alapítók figyelnek, és anyagi szempontból nincs is tökéletesen ideális pillanat a gyermekvállalásra. Kérdésünkre Pozsgay Csilla jelezte: ha rajta múlik, az általuk mért adatok eljutnak a kormányzathoz.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink