hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Gyógyítás

Trombocita aggregáció gátlás – Európai Kardiológus Kongresszus 2009, Barcelona

Akut koronária  szindrómában (ACS) a kettős trombocita aggregáció gátlás (TAG) hatékonyságát hangsúlyozták az Európai Kardiológus Kongresszus (ECC) előadói. Több mint 60 előadás hangzott ebben a témakörben. A legtöbb bizonyíték jelenleg az aszpirin és clopidogrel kombinációjáról áll rendelkezésünkre.
Az újabb vizsgálatok és a korábbi tanulmányok metaanalízise alapján tünetmentes atherosclerosisban primer prevencióként aszpirin adása nem indokolt, a beteg számára semmilyen előnnyel nem jár. Ugyanakkor szekunder prevencióban az aszpirinnek továbbra is helye van a terápiában.

A CURRENT OASIS 7 vizsgálat eredménye alapján ACS-ban a magasabb clopidogrel dózist kapó  betegek esetében a miokardiális infarktus (MI) és a stent trombózis szignifikáns csökkenését igazolták perkutan koronária intervenció (PCI) után. A betegek az egyik ágon 600 mg telítő dózisú clopidogrelt, majd 1 hétig 150 mg, ezt követően 75 mg fenntartó dózist kaptak. A másik ágon a clopidogrelt a szokásos 300 mg telítő, majd 75 mg fenntartó dózisban adták. Érdekessége a vizsgálatnak még, hogy a clopidogrellel együtt adott  alacsony (75–100 mg), illetve magas dózisú (300–325 mg) aszpirin ág között sem hatékonyságban, sem a vérzéses szövődményekben nem volt szignifikáns különbség.

Akár gyógyszerkibocsátó (DES), akár hagyományos (BMS) sztent beültetését követően a TAG kezelés leállítása a sztent trombózis és a halálozás kockázatának szignifikáns növekedésével jár, ezért  a kettős TAG gátlás legalább 1 évig történő  fenntartását javasolják. Több előadó az élethosszig tartó TAG kezelés mellett érvelt.

A TRITON-TIMI 38 eredménye alapján a klinikumban nem igazolódott a protonpumpa gátlók  és a clopidogrel kedvezőtlen inetrakciója. Megrősítést nyert az is, hogy a sztatinok és a clopidogrel egymás hatását nem befolyásolják kedvezőtlenül.



Az aszpirin és a clopidogrel rezisztencia, intolerancia területén továbbra is elég nagy a bizonytalanság. Sem pontos, egyértelmű definíciója nincs a rezisztenciának, sem pedig metodikailag tisztázott módszer a rezisztencia igazolására jelenleg nincs. Úgy tűnik, hogy az aszpirin rezisztencia inkább clopidogrel kombinációval, mint az aszpirin dózisának emelésével törhető át.

(X)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés