hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tovább faraghatják Kásler tárcáját

A Népszava szerint egyre fogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezúttal az egészségügyi szakképesítés területét veszítheti el.

Noha az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjeként Kásler Miklós hatáskörébe tartozik az egészségügy, Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) már azt sem engedné, hogy a humánminiszternek beleszólása legyen az egészségügyi szakképesítések szervezésébe. Az ITM által kidolgozott és a lap birtokába került új szakképzési törvénytervezet ugyanis már nem tartalmazza azokat a jogköröket, amik felruházták Káslert, mint az egészségügyi szakképesítésekért is felelős minisztert, hogy részt vehessen az egészségügyi szakképzési programok szakmai irányításában.

Ha az ITM-tervét elfogadják, akkor az újabb jelentős presztízsveszteséget jelentene Káslernek, hiszen az utóbbi hónapokban többször is lefaragtak tárcájából. Elvették tőle a felsőoktatást, le kellett mondania a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságról, a külügyhöz csatolták át a külföldi egyetemi hallgatók magyarországi tanulását támogató, 10 milliárdos Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, és elvonták tőle három oktatási-tudományos alapítvány jogköreit. Ezek után kiderült, hogy a kutatásfejlesztés és a klinikai gyógyszervizsgálatok területét is vinné az Emmitől az ITM, most pedig a szakképzési törvénnyel „harapna ki” újabb darabokat Palkovics-tárcája.

Az Emmi számára elfogadhatatlan a szakminiszteri jogkörök kivezetésének terve is. A mostani szakképzési törvény szerint a szakminiszterek feladata egyebek mellett az ágazathoz tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek meghatározása, azok ellenőrzése.

A jelenleg hatályos szakképzési törvényben összesen 67 helyen említik a szakképesítésért felelős minisztereket, az új törvény tervezetében egyszer sem. Az ITM-nek október 31-ig kell a kormány elé terjesztenie az új szakképzési törvényt, melynek tervezetét eddig csak a szakminisztériumokkal egyeztették, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink