hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Tovább csökkenhet az egészségügyben dolgozók száma

Nagyban enyhítenék az égető munkaerőhiányt az egészségügyben az új innovatív megoldások. A Növekedés.hu dr. Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség újonnan megválasztott elnökével beszélget.

(...) Milyen területeken érzékelhető a legnagyobb mértékű orvoshiány?

Jelenleg az érsebészet, a pszichiátria, a fül-orr-gégészet, az infektológia, a nefrológia és az ortopéd-traumatológia áll a sor elején, de sajnos hosszan tudnám folytatni a felsorolást.

Komoly gondot okoz,  hogy minden erőfeszítés ellenére hiányzik a megfelelő utánpótlás. Magyarázatul az adott területek korábbiakhoz képest csökkenő népszerűsége, az alacsonyabb jövedelem,  valamint a jelentős túlterheltség szolgál. Kiszámítható életpályamodell, magasabb fizetések, rugalmasabb képzések, valamint az innovatív megoldások kínálta színesebb és profibb munkafolyamatok biztos, hogy vonzóbbá tennék ezeket a szakmákat is.

Országos szinten kell megreformálni, ráadásul azonnal az utánpótlást az orvosok és a szakdolgozók vonatkozásában is, különben előbb-utóbb nem lesz elegendő személyzet. Főleg úgy, hogy a következő években nagyon sokan fognak nyugdíjba menni az egészségügyben. Külön kiemelném a műszaki, gazdasági területeken lévő óriási munkaerőhiányt, ami már a közeljövőben, sőt talán a jelenben is lényegesen komolyabb problémát okoz a kórházak életében, mint az ágymelletti dolgozók számának csökkenése.

A Magyar Kórházszövetség most kér be a kórházaktól egy kimutatást, amely azt összegzi, hogy az elkövetkezendő 5 évben hány orvos, szakdolgozó, műszaki-gazdasági területen dolgozó megy nyugdíjba, hiszen a pótlásukra előre fel kell készülni.  Jelenleg úgy érzékeljük, hogy tovább csökkenhet az egészségügyben dolgozók száma.

Jó hír viszont, hogy az orvosi egyetemekre jelentkezők száma újra emelkedni kezdett, ugyanakkor esetükben még időre van szükség ahhoz, hogy ténylegesen orvossá váljanak. Szintén kedvező fejlemény, hogy napjainkban kevesebb orvos megy külföldre dolgozni, sőt, egyre többen jönnének haza, ami természetesen enyhítené a munkaerőhiányt, ráadásul a külföldi tapasztalatszerzés nagyon hasznos az adott kolléga és a hazai betegellátás számára is.

Megfelelő megbecsültséggel, fizetéssel, és jó munkakörülményekkel véleményem szerint vissza lehet csábítani az orvosokat Magyarországra. Tapasztalataink szerint a nyugat-európai béreknél kevesebbel is beérnék az egészségügyi dolgozók, ha magasabb lenne itthon a respektjük, ha a betegellátáshoz szükséges eszközök, körülmények rendelkezésre állnának, és jobb hangulat uralkodna az intézményekben. (...)

A teljes cikk

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink