2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Törökbálinttal bővült az országos kardiotanösvény-hálózat

Az Európai Unióban évente köze kétmillió ember halálát okozzák szív- és érrendszeri betegségek, melyek Magyarországon is vezető haláloknak számítanak. A Budapesti Szent Ferenc Kórház "Út az egészséghez" elnevezésű programja keretében eddig országosan tíz helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket, melyek az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek, tüdőbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését célozza. A program mostantól már Törökbálinton is szolgálja a helyi és környékbeli lakosságot.

Országosan egyre több helyszín közül választhat, aki kipróbálná a budapesti kardiológiai rehabilitációs központ által megálmodott programot, melynek célja az eddigi helyszínekhez hasonlóan a Törökbálinton átadott tanösvényen is az, hogy egy kellemes túrára invitálja a lakosságot, melynek teljesítését követően visszajelzést kaphatnak szívük egészségi állapotáról. A program kijelölt ellenőrzőpontokon pulzusmérésre szólít fel, a mért egészségügyi adatokat pedig utólag egészségügyi szakemberek értékelik ki. Azoknak, akiknél eltérő, kockázatot jelentő értékeket észlelnek, javasolják az illető számára a kivizsgálást.

A törökbálinti tanösvény sokak összefogásával: Törökbálint Önkormányzata gondozásában és tehervállalásával, egészségügyi vonatkozásában pedig a Református Pulmonológiai Centrum együttműködésével valósul meg. Az erdei kialakításban a Pilisi Parkerdő Zrt. vett részt, a program a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakmai irányításával jött létre. A legújabb tanösvény része annak a továbbfejlesztésnek, melynek keretében, az Aktív Magyarország Program részeként, az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával folyamatosan egyre több helyen lesz elérhető ez az egészségügyi visszajelzést is nyújtó mozgásprogram.

Elek Sándor polgármester elmondta: Amikor elhatározták, hogy a törökbálintiak számára is létrehoznak egy kardiotanösvényt, a cél a lakosság egészségtudatosságának növelése, valamint a szív- és érrendszer egészségének megóvása és ellenőrzése volt, ami a programban egy teljesen újszerű és kreatív módon kerül fókuszba, és olyanok is bátran kipróbálhatják, akik tartózkodóbbak a hagyományos, kórházi környezetben történő szűrésekkel szemben.

Dr. Székelyné Dr. Gálffy Gabriella, a Református Pulmonológiai Centrum főigazgatója szerint a most megnyílt tanösvényen heti egy-két alkalommal szervezett túraprogram az intézményükben zajló csoportos rehabilitációs foglalkozások egyik alappillére lehet, és nagy szerepet játszhat betegeik általános állóképességének fejlesztésében, a lakosság körében pedig az esetleges rejtett betegségek kiszűrésében.

Dr. Szentiványi Mátyás, a Budapesti Szent Ferenc Kórház orvosigazgatója elmondta: Kardiológiai rehabilitációs intézményként különösen fontosnak tartják, hogy a Magyarországon a vezető haláloknak számító betegségek kapcsán minél komplexebb és országosan kiterjeszthető megelőző, illetve rehabilitációs programok induljanak, melyekkel hatékonyan tudják kiszűrni a nagyobb kockázatú betegeket, és alternatívát nyújtanak az életmódváltáshoz.

Dr. Szentiványi Mátyás (Forrás: Budapesti Szent Ferenc Kórház)
Dr. Szentiványi Mátyás (Forrás: Budapesti Szent Ferenc Kórház)

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetvezetője hangsúlyozta, hogy minden olyan program fontos, amely az erdőket bevonja és megmutatja a természet fontosságát az ember életében, a sok partner együttműködésével megvalósuló program egyúttal jó példa arra is, hogy közös felelősségünk a minket körülvevő természet és erdők megóvása és értékteremtő hasznosítása.

A tanösvényt Gere Gábor József református lelkész áldotta meg. A megnyitóra félszáz környékbeli aktív időskorú érdeklődő is érkezett, akik elsőként vették birtokba az új tanösvényt és ellenőriztették pulzusértékeiket.

hirdetés

Könyveink