hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Török gyerek gyógyítaná...

Az egészségügy kiemelkedő éve lehet 2020, ugyanis akkor e téma köré szervezné az egyik legjelentősebb globális megarendezvényt, a világkiállítást a törökországi Izmir.

Befejezéséhez közeledik a 2020-as "nagy" világkiállításra való felkészülés: a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) november 27-i közgyűlésén döntik el Párizsban, hogy a pályázó négy város közül melyik rendezheti meg a nagyszabású rendezvényt 2020. május 1. és október 31. között. A rendezés jogát Izmir mellett az oroszországi Jekatyerinburg, a brazíliai Sao Paulo és az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Dubaj is megpályázta.

Törökország harmadik legnagyobb városa már a 2015-ös világkiállítás rendezési jogára is pályázott, de akkor alulmaradt Milánóval szemben. A szervezők úgy érzik, ezúttal nagyon jó esélyük van a győzelemre. "A statisztika azt mutatja, hogy az olyan városok, amelyek egyszer sikertelenül pályáztak, s legközelebb újra megmérettetik magukat, az esetek nyolcvan százalékában elnyerik a szervezés jogát" - mondta az MTI-nek Geza Dologh, a mintegy száztagú szervezőbizottság magyar származású tagja, az Izmiri Hajózási Kamara nyugalmazott elnöke.

A globális megarendezvények rangsorában a labdarúgó világbajnokság és az olimpia után következő, elvileg általános tematikájú expót Izmir az egészségügy témaköre köré szervezné. Ehhez pedig a törököknek sikerült az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is maguk mellé állítaniuk, amely a pályázat legfőbb támogatója.

"Az egészségügy eddig még soha nem volt a témája egyetlen expónak sem, s a mostani pályázók közül sem javasolta ezt más" - indokolta a választást az MTI-nek Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. "Jelentősen lendítene az európai, de leginkább a globális egészségügyi helyzeten egy olyan világkiállítás, amely fölkarolná az egészség kérdését, és hirdetné a WHO üzeneteit" - hangsúlyozta. Példaként említette a népegészségügyi helyzet javítását, a megelőzést és az egészségmegőrzés kérdését. "Kevés olyan európai ország van, ahol olyan hatékonyan megoldották, hogy mindenki hozzáférjen az egészségügyi ellátáshoz, mint éppen Törökországban. Az egészségügyi helyzet javítása nemcsak az anyagi helyzettől függ, hanem attól is, hogy milyen politikát valósít meg egy ország" - tette hozzá Jakab Zsuzsanna.

A török kormány a világkiállításra való felkészülés jegyében mintegy ötven fejlődő országot támogatott egészségügyi szolgáltatások és orvosi ellátás formájában 200 millió dollár (42 milliárd forintos) értékben. A rendezvényre pedig összesen 50 milliárd dollárnyi (10,5 ezer milliárd forintnyi) beruházást irányzott elő Törökország.

Az expót a repülőtértől húsz kilométerre, a városközpontban, egy háromszáz labdarúgópálya területének megfelelő, 273 hektáros tengerparti öbölben tervezik kialakítani. Az öblöt jelenleg átszelő utat alakítanák át a világkiállítás fő sétányává, s innen további utak ágaznának szét csillagformában. A parkosított területen, annak természetvédelmi jellegét megőrizve, a világkiállítást követően egy egészségügyi központ nyílna.

Mustafa Toprak, az izmiri régió kormányzója azt reméli, hogy a tematikus világkiállítással a 8500 éves múltra visszatekintő egykori Szmirna végre kibújhat Isztambul és Ankara árnyékából, és visszanyerheti önálló kulturális identitását. A helyiek büszkék arra, hogy itt már a római korban is termálfürdők működtek, hogy itt született Homérosz és itt élt Hippokratész, és hogy az óvárosban hozták létre a világ első pszichiátriai kórházát. A modern Izmirben pedig - amely mintegy ötven országból alig három óra repülőúttal elérhető - kilenc egyetemen öt orvosi kar működik.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink