hirdetés
hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

Táplálkozás

Többet eszik, aki álmos

Akinek fontos, hogy karcsú maradjon vagy azzá legyen, ügyelnie kell arra, hogy rendszeresen kialudja magát. Ezt mutatta egy vizsgálat, amelyben egészséges fiatalok energiabevitelét mérték.
Dr. Laurent Brondel, dijoni kutató és munkatársai kimutatták, hogy azok a normális súlyú fiatal férfiak, akik csak négy órát aludtak éjjel, napközben egy Big Mac-nek megfelelő plusz kalóriát vettek magukhoz, összehasonlítva azzal, amennyit nyolc órányi alvás után ettek. Mivel ismert, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek kövérebbek lettek és ugyanakkor kevesebbet alszanak, az alváshiány lehet az egyik olyan környezeti tényező, amely szerepet játszik az elhízási járványban – írta dr. Brodel az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent közleményükben.
 
Korábban is több kutatás mutatott ki kapcsolatot a kevesebb alvás és az elhízás mértékét jellemző testtömegindex (BMI) magasabb értéke között, azt azonban nem vizsgálták, hogy miként változik meg a normális testsúlyú személyek evési mintázata, ha keveset alszanak.
 
A francia kutatócsoport most 12 egészséges fiatal férfi alvását, evését és energiafogyasztását vizsgálta  kétszer 48 órán át. Az első kétnapos periódus kontollként szerepelt: a személyek szokásos életüket élték, azonban pontosan feljegyezték, hogy mikor és mennyit aludtak, ettek, és hogy milyen tevékenységeket végeztek. A második kétnapos szakasz egyik napján éjfélkor feküdtek le és reggel 8 óráig aludtak, a másik napon éjjel 2-kor mentek aludni és hajnali 6-kor keltek fel. Mindkét napon annyit ettek, amennyit akartak.
 
A rövid alvást követő napon a személyek átlagosan 22 százalékkal több kalóriának megfelelő ételt ettek, mint a 8 órás alvás után. A többletkalóriákat a reggeli és a vacsora során fogyasztották el, ebédjük nem függött az alvás mennyiségétől. A bevitt többlet átlagosan 560 kcal volt.
 
Lehetséges, hogy a kevés alvás után azért eszünk többet, mert az emlősök az evolúció során úgy alakultak, hogy nyáron, amikor rövidek az éjszakák és bőségesen van élelem, energiát tárolnak – fejtette ki a Reutersnek dr. Brodel és a Caeni Egyetemen dolgozó kollégája, dr. Damien Davenne.
 
A vizsgálat egyértelművé teszi, hogy anyagcserénk normális működéséhez (is) megfelelő mennyiségű alvásra van szükségünk, és rosszul tesszük, ha elveszett időnek tekintjük azt, amit alvással töltünk, tették hozzá a kutatók.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés