hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Több száz gyógyszer ára csökkenhet

Az előzetes felmérések szerint csaknem nyolcszáz gyógyszer ára csökken a gyártói vaklicit nemrég lebonyolított újabb fordulója révén. A szabályozás miatt a betegeknek is kevesebbet kell majd fizetniük a patikában október 1-je után – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) úgy számolt, hogy a nyolcszáz készítményből hatvan-hetven az, amelyiknek az ára az eddiginek több mint a felével, száz pedig huszonöt-ötven százalékkal mérséklődik a verseny nyomán. Több száz orvosság ára pedig tíz százaléknál nagyobb mértékben csökken – tájékoztatta a lapot Hankó Zoltán kamarai elnök.

Az MGYK számításaiból világosan látszik, a korábbiakhoz képest szűkül az olcsóbbá váló orvosságok köre, ami Hankó Zoltán szerint várható volt. Ráadásul amíg a tavaly októberi első vaklicit harmincötmilliárd forintos árcsökkenést eredményezett – mondta – , addig az idén áprilisban lebonyolított verseny nyomán már csak húszmilliárddal mérséklődtek az árak, vagyis a licit intenzitása érzékelhetően csökken. Most hétmilliárd forintos mérséklődéssel lehet számolni.

Gyógyszertári szempontból nem változik a helyzet, a patikák készlete minden licit során leértékelődik. Különösen érzékeny az új árra való átállás néhány napja, ezért a köztestület elnöke a múlt héten ismét a gyártók és forgalmazók szövetségeihez fordult. Azt kérte tőlük, az ellátás folyamatossága érdekében, valamint hogy ne ragadjanak be a korábbi patikai készletek, már szeptember utolsó napjaiban kezdjék meg az olcsóbbá váló készítmények beszállítását.

hirdetés

Könyveink