2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Több rendőri jelenlétre lesz szükség a közterületeken

Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre!

A jó idő megérkeztével a polgárok nagyon sokszor megszegik a kijárási korlátozást. Eddig a rendőrök 4492 esetben intézkedtek; 3102 esetben figyelmeztettek, 532-szer helyszíni bírságot szabtak ki, 648 esetben feljelentést tettek – hangzott el a többi közt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délben újabb bejelentést tett.

A jó idő megérkeztével a polgárok nagyon sokszor megszegik a kijárási korlátozást. A fővárosban kialakult helyzetben szombathoz képest duplájára nőtt a tilalmak megszegése, összesen 614 esetben intézkedtek csak Budapesten a rendőrök. KIss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa újra elmondta, több rendőri jelenlétre lesz szükség a közterületeken, ezért új rendelet jelent meg.

Mint az az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzott, örömteli az ingyenes közterületi parkolás lehetősége, de ez sem jelenti azt, hogy szabadba hívnák a polgárokat. Müller Cecília országos tiszti főorvos a hétfői adatok ismeretését követően újfent felhívta a figyelmet az idősekre való folyamatos figyelemre, valamint arra, hogy jelentős többletteher vár az egészségügyi és szociális dolgozókra; a jobb, takarékosabb munkamegosztás kívánalma arra indította őket, hogy változtassanak a szabályokon. Az egyéni védőfelszerelések kiszállítása folyamatos, 522 ezer maszkot már eljuttattak a területre, de továbbiak kijuttatása várható mind az alapellátásban, mind a szociális területen.

Kitért arra is, hogy továbbra is a főváros és Pest megye "viszi" az igazolt fertőződések kétharmadát, így a szabályok továbbra is betartandók. Mindenütt jelen van a vírus, az adatok jól követhetők a koronavirus.gov.hu honlapon, jelezte, arra is felhívva a figyelmet: a bejelentett ingyenes közterületi parkolás nem lazítás, csak egy lehetőség arra, hogy kevesebbeknek kelljen igénybe venniük a tömegközlekedést

Kérdésekre válaszolva elhangzott, nincs rá bizonyíték, hogy az időjárás jó hatással lenne a vírus terjedésének csökkentésére, ezt az elképzelést majd csak utólag lehet igazolni vagy elvetni. Mint Müller Cecília mondta, napi kapcsolatban vannak a WHO-val, így nem akar azzal a sajtóban napvilágot látott felvetéssel foglalkozni, hogy itthon már régen a járvány tömeges megbetegedéseket jelentő szakaszában lennénk...

A dohányzást semmikor, semmilyen körülmények között nem tudja javasolni senkinek a tiszti főorvos, ugyanis krónikus hörghurutot tart fenn, így eleve kockázatot jelent a dohányzás a fertőzés és az esetleges megbetegedés leküzdése szempontjából is.

A jó időre tekintettel a rendőrség nagyobb hangsúllyal ellenőrzi azokat a helyeket, ahol a tapasztalatok szerint fokozottabb a szabályszegés, hangzott el a többi közt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az idősek otthonai zárt közösséget jelentenek, jelenleg is folyik járványügyi vizsgálat több helyen, pl. Zuglóban, erősítette meg Müller Cecília azt is jelezve, részletes eljárásrend készült tegnap a betartandó szabályokról.

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délben újabb bejelentést tett.

Öt program indul ma, számos alprogrammal: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre!

Kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet, közölte a miniszterelnök. Három ütemben hajtják végre azt. Az elsőn már túl vagyunk, ma megindítja a kormány a második szakaszt. A GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, a jegybank által indított programokat is ideértve. A 2020-as költségvetéstől el kell térni, a rendelet erről ma megjelenik; a hiány 2,7 százalék lesz.

 Az első program a munkahelyek megőrzése. A rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz.

A második program a munkahelyteremtés, itt a kormány beruházásokat támogat, 450 milliárd forint értékben.

A harmadik programban kiemelt ágazatok szerepelnek, melyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, közlekedés, a film és a kreatív ipar.

A negyedik program a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalatoknak, több mint 2 ezer milliárd forint értékben.

Család és nyugíjasvédelmi program jön, a 13. havi nyugíjat visszaépítik, 4 részletben. Egy heti plusz nyugdíj jön minden évben, ígérte a kormányfő.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés