hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Több mint félmillió amerikai tininek van étkezési zavara

Az étkezési zavarok eddigi legnagyobb és legátfogóbb amerikai elemzése, amely 10 ezernél több 13 és 18 év közötti fiatalt vizsgált. Az eredmények szerint a tinédzsereknek csak kis hányada kap kezelést problémájára.

A rohamszerű evés volt a leggyakoribb étkezési zavar, ez a kamaszok 1,5 százalékát érintette. Ezt követte a bulímia közel 1 százalékos gyakorisággal, majd az anorexia 0,3 százalékos aránnyal. Összességében a vizsgálatba bevontak 3 százalékánál fordult elő életében valamikor legalább egy táplálkozási rendellenesség. A megkérdezett tizenévesek további 3 százaléka mondta, hogy aggasztó tünetei vannak, de náluk nem jelentkezett teljes kifejlettségében egyik evészavar sem.

A tanulmány hétfőn jelent meg az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat online kiadásában. A felmérésben a tiniket és szüleiket is kikérdezték 2003 és 2004 folyamán. Mint Kathleen Merikangas, a Mentális Egészség Nemzeti Intézetének (NIMH) munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, az arányok ma is nagyon hasonlók lehetnek. Az étkezési zavartól szenvedő tizenévesek több mint felénél jelentkezett depresszió, szorongás vagy más mentális probléma is, ami Merikangas szerint aláhúzza az étkezési zavarok komolyságát.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés