hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Több ezer orvos perelhetné a kamarát

A Kúria is kimondta, hogy a kamara jogtalanul adta ki orvosok adatait, öten pereltek emiatt, de akár több ezer orvost is érinthet az ügy – írja a hvg.hu.

Három éve mondta ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát, amikor úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy nem kérte beleegyezésüket adataik átadásához. Az adatszolgáltatás 2011 és 2013 májusa között történt, a kamara az orvosok nevét, azonosító számukat (pecsétszám), illetve a kamarába való ki- és belépésük dátumát adta ki a szerződő biztosítónak, az MKB Életbiztosító Zrt.-nekemlékeztet a hvg.hu.

A portál birtokába jutott dokumentumok szerint öt orvos indított pert a MOK ellen az adatok kiadása miatt, amit 2014-ben első, majd 2015-ben másodfokon is megnyertek. Az elsőfokú ítélet azt is kimondta, hogy a kamarának fejenként 40 ezer forint kell fizetnie az érintett orvosoknak. A kamara azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, és fellebbezett a döntés ellen. Ezt a Kúria 2016 novemberében azonban elutasította.

Az életbiztosítási szerződés azokra az orvosra vonatkozott, akik 2011 májusában már kamarai tagok voltak, vagy később, 2012 májusa után lettek azok. Ez alapján nemcsak ez az öt, hanem az összes olyan orvos perelhetné a MOK-ot, aki a megadott időszakban tagja volt a kamarának. A mostani állás szerint több mint 40 ezer tagja van a MOK-nak, vagyis a jogsértési ügy akár több ezer orvost is érinthet.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink