hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Több ezer fiatal jogviszonya lehet bizonytalan

November végén több mint 4 és fél ezer regisztrált pályakezdő munkanélküli volt a fővárosban. Többségüknek az egészségbiztosítási jogviszonya is rendezetlen. Évente megismétlődik ugyanaz: több ezer, a felsőoktatásból kikerülő hallgató egészségbiztosítása szűnik meg az iskola befejezésével. Ha pedig nem sikerül azonnal elhelyezkedniük, akkor általában nincs egészségbiztosításuk sem.

A jogszabály szerint a végzősök jogviszonya minden év október végével szűnik meg, de még 45 napig passzív jogon térítésmentesen vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Statisztikák szerint a friss diplomások alig 12 százaléka talál állást egy éven belül. A fővárosban évek óta nő a regisztrált pályakezdő munkanélküliek aránya, számuk csak tavaly 14 ezer volt. Loherer Zoltán, a fővárosi Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának vezetője szerint azonban ennél is többen lehetnek állás és így egészségbiztosítási jogviszony nélkül.
Sok pályakezdő diplomás ugyanis, mióta nem jár a munkanélküli-segély, nem jelentkezik a munkaügyi irodákban. Pedig aki álláskeresési támogatást kap, annak biztosítási jogviszonya is rendezetté válik. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint, ha a végzősnek semmilyen egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonyt nem sikerül létesítenie december 16-ig, akkor köteles maga rendezni egészségbiztosítási jogviszonyát és úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni az adóhatóságnak. Ennek összege jelenleg havi 4350 forint, jövőre várhatóan 4500 lesz. Erről viszont a fiatalok vélekedhetnek joggal úgy: megélhetésre sincs pénz, nemhogy 54 ezer forintot fizessenek évente az ellátásért.

Forrás: Népszava

cimkék

Könyveink