2024. április. 19., péntek - Emma.

Több a beteg, mégis kevésbé szigorú a kormány

A mostani intézkedések nem tűnnek annyival szigorúbbnak, mint amennyivel rosszabbak a mostani számok, mint tavasszal írja a hvg.hu.

Tavasszal nem volt kijárási tilalom, csak korlátozás, eleinte az éttermeket nem zárták be, a szállodai vendégfogadást és a családi rendezvényeket sem szabályozták külön, illetve nem volt tiltva a beltéri egyéni sportolás.

Eközben az üzletek nyitvatartását most csak este héttől korlátozzák, a közoktatásban csak a 14 éves kor fölöttiek esetében rendeltek el távoktatást, a temetéseket pedig is 50 főig is engedélyezik. Vagyis nem teljesen egyértelmű, hogy most annyival szigorúbbak lennének a korlátozások, mint amennyivel rosszabbul alakulnak a járványügy számai.

A hétfői bejelentések idején például 5162-vel nőtt az újonnan megfertőzöttek száma, és 55 ember halálát okozta a vírus. Amikor Orbán Viktor tavasszal bejelentette az iskolák távoktatásra átállítását, még nem volt haláleset, és aznap (március 13-án) kilenc új fertőzött volt. Az első komolyan korlátozó intézkedések március 16-i bejelentésekor mindössze egyetlen haláleset volt (az is előző napon), és 11 új fertőzöttről számoltak be az egészségügyi hatóságok, amikor pedig a kijárási korlátozásokat jelentette be március 27-én, egy halálesetről és 43 új fertőzöttről érkezett hír.

A mostani intézkedések, bár szigorúak, nem tűnnek annyival szigorúbbnak a tavasziakhoz képest, mint amennyivel rosszabbak a mostani számok. Igaz, azóta többet tudunk a vírusról és terjedéséről, több új és sikeres terápia is rendelkezésre áll a betegek kezelésére, és a gazdaság leállítását is el szeretné kerülni a kormány, amely ősszel mindenképp el akarta kerülni a leállásokat. A kormányfő már szeptember elején, a második hullám felfutása előtt bejelentette, hogy nem állhat le az ország, és az egyre romló járványügyi adatok ellenére is hetekig kitartott emellett, emlékeztet a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés