hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tízmilliárd uniós beruházás a sürgősségi gyermekellátásnak

A hírt Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár jelentette be ma délután a Heim Pál Kórházban.

Mi mindenre lesz ez elég? Az államtitkár elmondta, hogy 5,5 milliárdot a megyei területi ellátás újraszervezésére fordítanak, 4,5 milliárdból pedig az országos módszertani anyagokat dolgozzák ki. A program szakmai irányítója a Heim Pál Gyermekkórház lesz. A program szeptemberben indulhat, a szükséges beruházások pedig jövőre kezdődhetnek meg.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt száz évben nem volt hasonló méretű fejlesztés a gyermekellátásban.A fejlesztésnek az összes olyan kórház és klinika haszonélvezője lesz, ahol a legmagasabb, 3-as szintű intenzív osztályos ellátást nyújtják a gyermekszakmában – mondta.
"Nem csak betont szeretnénk önteni és új nyílászárókat szeretnénk, hanem a szakmát szeretnénk újraszervezni" azért, hogy legkésőbb 90 percen belül mindenki hozzájuthasson a 3-as szintű ellátáshoz – mondta az államtitkár.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója elmondta, az uniós projekt jóvoltából lehetőség lesz öt vidéki (Győr, Debrecen, Szeged, Pécs, Miskolc) és egy nagy országos központ létrehozására, amelyek magas szinten, intenzív osztályokon láthatják majd el a gyerekeket, a sürgősségi, a sebészeti és a traumatológiai eseteket. Hozzátette: a programban épületfejlesztések és műszerbeszerzések is szerepelnek, és a szakemberek képzése is része lesz a projektnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink