2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kitekintő

Tízezrek tüntettek Spanyolországban az új abortusztörvény ellen

Tízezrek vonultak utcára vasárnap négy spanyolországi nagyvárosban és további csaknem száz kisebb városban, hogy tiltakozzanak az új abortusztörvény ellen.
„Igen az életre” felirattal tízezrek, köztük többgyermekes családok lepték el Madrid, Barcelona, Sevilla és Bilbao belvárosát, hogy elítéljék a törvényt, amely mindenféle korlátozás nélkül lehetővé teszi a terhesség művi megszakítását az első 14 hétben. A tüntetők a törvény visszavonását követelték.

Az állami közlönyben várhatóan márciusban megjelenő, az 1985-ös szabályozást felváltó új törvény négy hónap múlva, júliusban lép hatályba. Támogatói azt mondják, hogy az új törvény véget vet az illegális abortuszoknak, és megadja a választás lehetőséget a nőknek. Ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy a gyermeknek a fogantatástól kezdve joga van az élethez.
 
Az előző, 1985-ben elfogadott törvény rendkívül szigorú korlátokat szabott az abortusz elvégzésére, és elméletileg lehetővé tette börtönbüntetés kiszabását a jogszabályt megsértő nők esetében. Az új jogszabály eltörli a börtönbüntetéssel való fenyegetést, és 16 éves kortól kezdve a nő kizárólagos jogává teszi, hogy döntsön a terhesség művi megszakításáról.

A szigorú szabályozás dacára a több mint 40 milliós lélekszámú országban évente százezer abortuszt végeztek eddig is, túlnyomó többségben a terhesség kezdeti szakaszában.
 
José Luis Rodriguez Zapatero – először 2004-ben hivatalba lépett – szocialista kormánya a liberalizmus jegyében már megkönnyítette a válást és legalizálta az egyneműek házasságát.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink