hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Tízezer lakosra hatnál kevesebb háziorvos jut

Tavaly tovább csökkent az alapellátó orvosok száma, pedig egyre többen betegek, derül ki a KSH adataiból, melyeket az Economix szemléz.

Tovább csökkent tavaly a háziorvosok száma Magyarországon. Összesen 5601 háziorvos praktizált 2023-ban, így tízezer lakosra átlagosan 5,8 háziorvos, illetve házi gyermekorvos jutott, 2022-ben még hat orvos gyógyított ugyanennyi pácienst, ez derül a ki a statisztikai hivatal adataiból. 

Egy háziorvos vagy házi gyermekorvos 2023-ban átlagosan 12 679 esetet látott el, ami az egy évvel korábbi értéket 0,3 százalékkal haladta meg.

2022-höz hasonlóan egy alapellátásban dolgozó orvos napi 50 beteget látott el a praxisában. 

Az ellátottság területi szintű mutatója 4,8 és 7 tízezrelék között mozgott, Pest vármegyében volt a legalacsonyabb, Baranyában a legmagasabb. 2022-höz képest Vas és  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében történt javulás, a többi vármegyében stagnált vagy csökkent a tízezer főre jutó praktizáló háziorvosok száma.

A vármegyék többségében az egy háziorvosra jutó betegforgalom 13‒16 ezer főt tett ki, kivéve Budapestet, ahol alig érte el a 9 ezret – írja a tanulmány.

A megelőző évhez képest minden vármegyében stagnált vagy legfeljebb 1–2 százalékkal változott a betegforgalom, a legnagyobb betegforgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye háziorvosai bonyolították le – írja az Economx.

(forrás: Economx)

Könyveink