hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Vélemény

Tiltakozó demonstrációt tartottak az őssejtbotrány miatt

Az őssejtektől a hivatásrendekig

Több civil szervezet és orvos tartott tiltakozó demonstrációt Budapesten az őssejtbotrány miatt; mintegy másfél tucatnyian vettek részt rajta.

Az Alfa Szövetség és a Pacem in Utero Egyesület szervezésében a Vértanúk terén felszólalt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, aki kifejtette: a rendezetlen jogi szabályozás vezetett oda, hogy az őssejtügy kialakulhatott.

Mint mondta, azért szólalt fel a rendezvényen, mert egy olyan országnak, amely az Európai Unió tagja, a lakosságnak mindenkor megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani, ami „ma Magyarországon nincs meg”.

A politika ahelyett, hogy a „hivatásrendeket”, a szakmai köztestületeket maga mellé emelné, „pitiáner bosszú áldozatává teszi” azokat. Ez oda vezet, hogy nem tudnak rendet tartani, etikai magatartást vizsgálni, garantálni - mondta a MOK elnöke, utalva a kötelező kamarai tagság eltörlésére.

Papp Lajos szívsebész felszólalásában gyalázatos emberkísérletnek nevezte az abortált magzatokból nyert őssejtek beültetését. „Ezen kísérleteknek semmi más célja nem volt, mint a pénzéhes emberek pénzszerzési lehetősége” - fogalmazott. Mint mondta, azok az orvosok, akik részt vettek ezekben a beavatkozásokban, a gyógyításba vetett bizalmat vették el az emberektől.

Jobbágyi Gábor, a Pacem in Utero Egyesület elnöke azt mondta, a magyar egészségügy legsúlyosabb bűncselekményét követték el az őssejtügybe keveredett orvosok.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nemrég előzetes letartóztatásba helyezett négy, őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított embert: egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgárt. Utóbbiak egyike Seffer István orvos. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés