hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Térképen Magyarország összes CT-je és MR-je

Habár az egy főre jutó komputertomográfiai és mágneses rezonancia berendezéseket illetően továbbra sem állunk jól uniós összevetésben, hazánknak az igényeknek megfelelő létszámú CT-je és MR-je van a Világgazdaság szerint.

„Csak abban nem történt változás az elmúlt években, hogy az Eurostat listáján továbbra is az utolsók között vagyunk az egy főre jutó CT- és MR-berendezéseket illetően” – mondta a Világgazdaságnak Zöldi Péter egészségügyi szakértő, a radiologia.hu portálmenedzsere, aki szerint ezek az adatok azért sem mérvadók, mert amíg 2010-ben csak 73 CT- és 36 MR-gép volt hazánkban, addig mostanra az állomány jelentősen megváltozott: az előbbiből majdnem kétszer (141), utóbbiból pedig közel háromszor (102) annyi van Magyarországon, mint 13 éve. Ezekre a készülékekre elsősorban azért van szükség, hogy időben ki lehessen szűrni a súlyos betegségeket.

A szakember megjegyezte, a képet az is torzíthatja, hogy hiába van egy létesítménynek több ilyen eszköze, ha állami finanszírozottként csak egy van feltüntetve belőlük, így az Eurostat adatbázisába is csupán az az egy kerül be. Az uniós átlagról friss eredmény nincs, 2021-ben a következőképpen nézett ki: CT-ből 28,2, MR-ből 20 jutott egymillió emberre, miközben nálunk ez a szám jelenleg 14,8 és 10,6.

Itthon 103 aktív kórház van, ebből 63-ban van sürgősségi osztály, amelyik mindegyike el van látva CT-vel. Ezzel szemben az MR nem kötelező. Ezen berendezések mennyisége Magyarországon az igényeknek megfelelő, bár jól jönne minden intézményben még egy CT – hangsúlyozta Zöldi, hozzátéve, hogy EU-s összevetésben két országot előzünk meg, Bulgáriát és Romániát.

CT-jeink átlagéletkora 7,8 év, az MR-jeink pedig hat és fél évesek. A CT-t szakorvos írhatja fel, a nem röntgensugárzás alapú MR-nél viszont nem ennyire szigorú a rendszer, ezért a derék- és ízületi problémákkal küszködők, a fejfájásra panaszkodók közül sokan egyből a magánpraxisokhoz fordulnak, amennyiben az állami egészségügyben nem érhető el hamar szakorvos vagy diagnosztikai vizsgálat. Ők jellemzően a 35 ezer forintos szakorvosi konzultációs díj kifizetése után ugyanitt CT-re 25–100 ezer, MR-re pedig 45–90 ezer forint közötti összeget költenek el.

A teljes információt ITT olvashatja.

 

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

CT, MR
hirdetés

Könyveink