hirdetés
hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Ízelítő

Teljes verziós grafikai és webszerkesztő szoftverek, ingyen

Ezúttal nem a legfrissebb ingyenes alkalmazásokból ajánl a techline.hu, hanem néhány remek régebbi, de nem idejétmúlt, és ingyen használható teljes verziót.

Bár számos nagyszerű freeware alkalmazást bemutatottunk már, néha érdemes kicsit más irányban is kutakodni. A Serif cég következő öt programjáért néhány éve még komoly összegeket kellett leszurkolni, ám időközben megjelentek belőlük az újabb verziók. A Serifnél azonban nem küldték nyugdíjba a korosodó szoftvereket, inkább ingyenesen letölthetővé tették őket.
Marketingfogásnak sem rossz persze, hiszen aki ezeken „edződik”, az nagyobb valószínűséggel választja majd az új verziót, pénzért. De ha valakinek korosabb számítógépe van, ez az öt alkalmazás a maga kategóriájában főnyeremény! Sőt, még egy modern gépen is érdemes elgondolkodni a használatukon (Vistán nem teszteltük őket, így egyelőre XP-vel felruházott gépekről beszélünk).
A Serif szoftvereinek közös jellemőze a felhasználóbarát felület és az egyszerű használat. No meg a regisztráció, amely ugyan itt is megmaradt, de természetesen ingyenes (telepítés után, az első indításnál tudunk regisztrálni).

PhotoPlus SE
Ha nem is a Photoshop kihívója, de azért elég sokoldalú képszerkesztő program, az ingyenesek között pedig kifejezetten az élvonalba tartozik.
Természetesen használhatunk rétegeket (és rétegeffekteket), megkapjuk a fontos retusáló eszközöket, válogathatunk a különféle szűrők és effektek sokaságából. Telepítéskor érdemes odafigyelni, hogy az Ask Toolbart ne telepítse, hacsak nincs rá külön szükségünk (persze lehet, hogy csak mi vagyunk ellenségesek a különféle Internet Explorerbe beépülő plusz eszköztárral, de ha már valami, akkor Google Toolbar, annak legalább haszna is van). Ezt leszámítva a megszokott varázslós módszerrel tehetjük fel a gépre, majd regisztráció után már használhatjuk is.
Gyors és a funkcióit illetően sincs miért szégyenkeznie, kitűnő választás akár saját honlapunk grafikáinak elkészítésére is (ehhez remek eszköz a beépített Export optimizer). Még olyan „nyalánkságok” is megtalálhatók benne, mint a Mesh Warp Tool, Deform Tool vagy a klónecset.

PagePlus SE
A PagePlus egy sokat tudó, mégis egyszerűen használható kiadványszerkesztő program. Pillanatok alatt készíthetünk vele meghívókat, képeslapokat, étlapokat, névjegykártyákat, hírlevelet, hirdetéseket vagy akár saját céges magazint is. Egy jó kis PDF nyomtatóval párosítva akár e-bookokat is készíthetünk, PDF formátumban.
Ha valakinek mégsem tetszene, még mindig ott a szintén ingyenes Scribus, mint választási lehetőség (az kicsit jobban hasonlít a profi kiadványszerkesztőkhöz, viszont nem ennyire felhasználóbarát).

DrawPlus 4
Egy ilyen csomagból természetesen nem maradhat ki egy ügyes vektorgrafikai szoftver sem. A Serif cég ilyet is kínál, méghozzá egy egészen jól használhatót. Ha nem is veszi fel a versenyt a legújabb CorelDRAW-val vagy Adobe Illustratorral, otthoni használatra azért több mint elegendő (ha valakinek mégsem, akkor ismerkedjen meg az ingyenes Inkscape szoftverrel).
Érdekessége, hogy akár animációkat is készíthetünk vele (animált GIF-ként menthetők).

WebPlus SE
Aki szeretne saját honlapot készíteni, de cseppet sem konyít a HTML "programozáshoz" és a grafikai programokhoz, annak a WebPlus SE kihagyhatatlan lehetőség. Szinte gyerekjáték vele összeállítani egy saját honlapot. Nincs szükség kódolásokra, a módszer éppoly egyszerű, mintha egy szövegszerkesztőben (vagy inkább kiadványszerkesztőben) dolgoznánk.
Oldalanként „feldobáljuk” a szövegeket, képeket, média elemeket, elkészítjük a menüket és már exportálhatjuk is a kész weboldalt. Telepítésnél ez is felajánlja az Ask Toolbar installálását. Döntsünk ennek engedélyezéséről belátásunk szerint.
Táblázatokat, szövegdobozokat, képeket helyezhetünk el a lapon a fogd és vidd módszerrel, használhatunk színsémákat, rollover gombokat, hotspotokat stb. Mindent, amire egy átlagos honlapon szükségünk lehet.
Képgalériát is készíthetünk néhány mozdulattal kedvenc fotóinkból, anélkül, hogy ehhez bármilyen képszerkesztő programot el kellene indítanunk. Van lehetőség Flash tartalmak, videók, Java applikációk beillesztésére is az oldalba.
Ha éppen ötletünk sincs arra, miként nézzen ki a leendő oldalunk, találunk a programban számos sablont is, amelyekből kiindulhatunk.
Van benne néhány funkció, amelyek csak a WebPlus új változatát hivatottak reklámozni, ezeket értelemszerűen nem lehet mire használni az SE változatban (pl. online bolt készítéséhez a fizetési eljárás beillesztése az oldalba). Ezt leszámítva viszont tökéletes megoldás, ha kódok beírása nélkül szeretnénk látványos honlapot készíteni.

3DPlus 2
A 3DPlus kicsit kilóg a sorból: kifejezetten a régebbi masinákon lehet előnyös, mert a friss freeware felhozatal bármelyike túlmutat rajta. Viszont egy régi gépen az alacsony rendszerigény is követelmény lehet, ilyen körülmények között pedig határozottan hatékony kis 3D modellező szoftver.

És akkor következzen a lényeg: ezt az öt programot a www.freeserifsoftware.com oldalról tölthetjük le, teljesen ingyen.

techline.hu

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés