hirdetés
2024. október. 16., szerda - Gál.

Tavaly óta duplájára nőtt a fővárosban a csecsemőhalálozás

Egy példátlan sikertörténet akadt meg. A Válasz Online Belügyminisztériumnak küldött megkeresése után országos vizsgálatot indítottak az okok feltárására.

A tavalyi rekordjó adatok után az idei első félévi számok nyolcéves mélypontra rántják a csecsemőhalálozást. Június végéig nyolccal több csecsemő halt meg Budapesten, mint a tavalyi év első hat hónapjában, és már az év első felében csaknem elértük a tavalyi egész éves számot. Hajdú-Biharban is megduplázódott az idei első félévi adat a tavalyihoz képest, ott az első félévben többen haltak meg, mint 2023-ban összesen (6 vs 13). Az országos adat annak ellenére ilyen gyászos, hogy a Dunántúl nagy részén továbbra is javulnak a számok. (Jász-Nagykun-Szolnokban viszont háromszorozódást látunk, de erre a cikkben azért nem térnek ki, mert ott inkább a 2023-as kivételesen alacsony adat lógott ki a sorból, nem a mostani.) 

Az elvesztett csecsemők száma országosan 37 százalékkal nőtt, a csecsemőhalálozási mutató pedig a tavalyi 3,1 ezrelékről az első félévben 4,0 ezrelékre romlott. Az arányszámot ezer élveszületettre számolják, és mivel idén sokkal kevesebben születtek, mint tavaly, a kevesebből veszítettünk el több kisbabát, ezért is zuhanásszerűek az adatok.

Fontos megjegyezni, írja a lap, hogy az okok keresése, és a tanulságok levonása – nem pedig az elhallgatás, vagy egymás hibáztatása – segíthet. Az elmúlt időszak azt mutatta meg, azok az országok tudtak fejlődni, amelyek szembe tudtak nézni a valósággal, és tanulni tudtak a kudarcaikból.

Magyarországnak pedig volt miből tanulnia.

Az ezredfordulón még minden 77. kisbaba meghalt egy évnél fiatalabb korában, 2023-ben 323 közül veszítettünk el egyet.

A Válasz Online szeptember 2-án fordult kérdésekkel a Belügyminisztérium sajtóosztályához, hogy megtudja: mi okozhatta a romló adatokat, amelyek mögött elsősorban a főváros és Hajdú-Bihar megye halálozási mutatói állhatnak. Úgy tudják, a tárca azonnal vizsgálatot rendelt el. Még a halott babák boncolási jegyzőkönyveit is bekérették. Több mint egy hónapig vártak az eredményre, de egyelőre nem osztották meg a lappal a vizsgálat következtetéseit. Azt viszont már szeptember 4-én közölték, hogy a tárca osztozik minden csecsemőjét bármely okból elvesztő szülő fájdalmában, és mindent megtesz annak érdekében, hogy senki ne veszítse el újszülöttjét.

Részletesen fel is sorolták a megtett intézkedéseket, például a Családbarát Szülészet pályázati programban 59 intézmény részesült támogatásban, összesen 9,7 milliárd forintban. A Belügyminisztérium azt is írja: „Az előző évek adatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az újszülött és csecsemőhalálozás Magyarországon alacsony szinten van. A kis számok miatti ingadozás jelentős százalékos eltéréseket okoz, tendenciákra vonatkozó következtetésre nem alkalmas. Az első félévben hazánkban nem volt extrém hőség, három esetben fordult elő bejelentett fertőző betegségek okozta halálozás, nem volt olyan járvány vagy egyéb ismert ok, amely a megemelkedett számokat alátámasztaná.

A teljes elemzést ITT olvashatja

Sepp képe a Pixabay-en
Sepp képe a Pixabay-en

(forrás: Válasz Online)

Könyveink