hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Tárcatükör: "Az egészségügyben összekeveredett a magántőke és a közpénz"

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője szerint az elmúlt két év bizonyította, hogy bár szokatlan, de működőképes az a rendszer, amelyben öt területet egy csúcstárcához rendeltek.

A szokásosnál jóval békésebb vitát hozott tegnap este a Corvinus Egyetem Tárcatükör című rendezvénye, pedig Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke még a közönség tagjainak nemi életéről is érdeklődött. Az ellenzéki politikus Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel beszélgetett.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője szerint az elmúlt két év bizonyította, hogy bár szokatlan, de működőképes az a rendszer, amelyben öt területet egy csúcstárcához rendeltek. Ezek ugyanis összefüggnek egymással – érvelt Réthelyi Miklós.

Vitapartnere, Ujhelyi István szocialista képviselő szerint azonban egy ekkora intézmény vezetője nem tud mindig, mindenről felkészülten tárgyalni, ezért a tárcát két önálló minisztériumra kellene bontani: az egyik a kultúrával és az oktatással, a másik pedig az egészségüggyel, a szociális szférával és a családpolitikával foglalkozna. A sportot egy harmadik kormányzati intézményhez rendelné az ellenzéki politikus.

A nyugdíjakkal összefüggésben Réthelyi Miklós a rendszer megtisztításról beszélt. Ujhelyi István szerint azonban a kormány elrabolta a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, 26 milliárd forintot vesz el a rokkantnyugdíjasoktól, a szolgálati nyugdíjak ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságával kell szembenéznie, a családtámogatási rendszer átalakításával pedig a magas jövedelműeknek kedvez. A szocialista politikus kifogásolta a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos büntető jogszabályok szigorítását, a KDNP-t pedig megvádolta, hogy ráerőlteti az ideológiáját a kormányra és az országra.

Orbán Viktor ellenzéki politikusként, a szociális népszavazás kampányában még több pénzt ígért az egészségügynek – emlékeztette a közönséget Ujhelyi István. A szocialista országgyűlési képviselő üdvözölte, hogy az orvosok 66 ezer forintos béremelést kapnak, de rögtön hozzátette, hogy az ágazatban dolgozók havi nettó fizetése az elmúlt két évben 25 ezer forinttal csökkent az adórendszer változásai miatt. A kórházak állami átvételét azonban helyesli az ellenzéki politikus, de csak azokon a kisebb településeken, ahol nem működik orvosegyetem és az önkormányzatnak nincs pénze, illetve igénye az intézmény finanszírozására.

Az orvosok béremelését a népegészségügyi termékdíjból finanszírozza a kormány – mondta a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós szerint az egészségügyi ágazat legnagyobb problémája, hogy összekeveredett benne a magántőke és a közpénz. A tárcavezető hangsúlyozta az uniós támogatásokból megvalósuló fejlesztések fontosságát.

Ujhelyi István ezzel szemben úgy véli, hogy az Európai Unió csak évekig tartó pályázati procedúra után ad pénzt az egészségügyi fejlesztésekre, arra pedig nincs garancia, hogy a "csipszadóból" megfelelő nagyságú bevétel lesz a béremelésre.

A teljes cikk az InfoRádió honlapján

Herczeg Zsolt
a szerző cikkei

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink