hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Takács: Ne betegségüggyel, hanem egészségüggyel foglalkozzunk

A népegészségügy az egészségügy alapja, az egészséges Magyarország jövője – fogalmazott a Center for Future Health Development diákcsoport által kezdeményezett konferencián Takács Péter a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a posztszocialista országokban a prevenciós szemléletre kevesebb figyelem irányult – tudósított a konferenciáról a Magyar Nemzet.

Az államtitkár szerint az utóbbi évtizedekben nagy hibája és mulasztása volt az ellátórendszernek az is, hogy semmilyen proaktivitást nem várt el az egészségügyi ellátás szereplőitől. Mint mondta, például tíz évig ő maga sem tudta ki a háziorvosa. 

Éppen ezért az új népegészségügyi programmal – ami most készül – be fognak hozni egy új, felnőttkorhoz kötött általános egészségügyi felmérés jellegű vizsgálattípust, továbbá ennek érdekében módosul a háziorvosi praxisok finanszírozása is – tájékoztatott Takács Péter, aki az Ádány Róza professzor asszony közreműködésével készülő program további elemeit is ismertette.

Szavai szerint a stratégia kiemelt pontja, hogy a nevelés az egészségtudatosságra már gyermekkorban elkezdődjön. A stratégia fontos része továbbá az öt népegészségügyi program, az új szűrési rendszer kialakítása, a mentális egészség javítása, a munkaerő egészségének megőrzése, a munkahelyi környezetek fejlesztése, valamint a lakosság megszólítása.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink