hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Takács: Megfelelően felkészültünk a hőhullámra (Bővítve!)

Az államtitkár szerint most ipari mobilklímákat vizsgálnak, hogy kompatibilisek-e a kórházi rendszerekkel. Az RTL Híradó riportja.

Ennek az időszaknak is megfelelő felkészültséggel futottunk neki – mondta Takács Péter az RTL Híradónak azzal kapcsolatban, hogy a hőhullám közben az elmúlt hetekben több kórházban is elromlott a klíma, ezért műtéteket és kezeléseket kellett elhalasztani. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint több mint 10 milliárd forintot fordított a klímaberendezések felújítására a kormány és ahhoz képest, amekkora hőhullámok vannak, nagyon kevés leállás volt. Havariaelhárításra pedig 1,3 milliárd forintot szántak.

Takács arra hívta fel a figyelmet, hogy a műtőkben található klímák nem említhetőek egy lapon a háztartási eszközökkel, a javításuk is milliós tétel, a cseréjük már százmilliós. Szerinte a globális felmelegedés miatt át kell állni Magyarországon is arra, mint ami a mediterrán országokban van már 20 éve, hogy a halasztható műtéteket a hőhullámok idején nem végzik el.

Ahol a klímaberendezések hibája miatt teljesen le kellett állítani a műtéteket – négy ilyen kórház van Takács szerint –, ott a betegeket átszállítják más kórházakba. Ahhoz, hogy a kórházakat teljesen felszereljék klímával, az államtitkár szerint az kell, hogy a villamos hálózatot Európa-szerte fejlesszék. Abban bízom, hogy az aktív betegellátást végző kórházak többségét klimatizálni tudjuk – mondta. Azt tervezik, hogy vásárolnak két ipari mobil klímaberendezést, amit olyan helyeken tudnak bevetni, ahol épp szükség van rá. Most vizsgálják, mennyire kompatibilisek a kórházi rendszerekkel.

Bővítés:

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn reggel a Kossuth Rádióban. Az MTI szerint Takács Péter hozzátette, kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a hőhullámokhoz való alkalmazkodás érdekében három éve folyik a kórházi klímák modernizálása. Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere. Takács Péter kiemelte, a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért nagy méretű és költséges berendezések. A Kútvölgyi kórházban egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló.

Az egészségügyi államtitkár szólt arról is, hogy a berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálják, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást. A témáról az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, szerdán és csütörtökön tanácskoznak Budapesten az unió egészségügyi miniszterei. Kiemelt téma lesz az európai egészségügyi rendszerek ellenállóvá tétele a klímaváltozás hatásaival szemben. Magyarország uniós elnöksége segít ennek előmozdításában, azonban ez nemcsak egészségügyi, hanem energetikai, iparfejlesztési kérdés is, tehát közös európai koordinációra van szükség, mondta Takács Péter.

(forrás: RTL.hu, MTI)

Könyveink