hirdetés
hirdetés
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Szülés 30 után - Angliában és Magyarországon

Az elmúlt két évtized során több mint 50 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik harmincéves koruk után vállaltak először gyermeket Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben alapvető változás zajlott le a gyermekvállalás terén. A fogantatások száma folyamatosan emelkedik, ám egyre kevesebb nő vállal gyermeket a tízes, illetve húszas éveiben, és az anyaságot életének későbbi szakaszára halasztja.

1990-ben 229 400 harmincon túli kismamát regisztráltak Nagy-Britanniában és Walesben, közülük 12 ezren már a negyvenes éveikben jártak. 2009-ben számuk 356 300-ra nőtt, közülük 26 800 volt negyvenen túli, ám az utóbbi korcsoportba tartozók 29 százaléka végül az abortusz mellett döntött.

Ugyanezen idő alatt kétszeresére nőtt az ezer nőre jutó terhességek száma a 35 és 39 éves kor közötti, illetve a negyvenen túli korcsoportba tartozók körében a szigetországban. A fogantatások jelenlegi száma (2009-ben 896 300) meghaladja az 1990-ben regisztrált (871 500) terhességek számát, annak ellenére, hogy a születési arány folyamatosan csökkent a múlt évtized közepéig, amikor azonban a Kelet-Európából érkező bevándorlási hullám hatalmas demográfiai robbanást eredményezett az országban.

A szakértők szerint a jelenség hátterében egyebek között az áll, hogy a nők manapság inkább a karrierjükre összpontosítanak és csak a megfelelő anyagi szint, illetve életkörülmények elérése után vállalkoznak gyermekszülésre. Az egyre modernebb egészségügyi ellátásnak és megtermékenyítési eljárásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé vált a késői gyermekvállalás, illetve a szülési körülményekre vonatkozó elvárások kielégítése.

Nem utolsó sorban pedig a nők gyakran nem érzik készen magukat a családalapításra, illetve az anyagi természetű aggodalmak is hátráltathatják a gyermekvállalási kedvet - sorolta a családalapítás elhalasztására vonatkozó érveket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Mint a Népszabadság írja, hazánkban tavaly 90 350 gyermek született, több mint hat százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ilyen kevesen a születések számának regisztrálása, 1876. óta nem születettek Magyarországon. „Pont az ellenkezője történt annak, amire számítottunk – mondja Kamarás Ferenc, a KSH főtanácsadója. A szakemberek ugyanis azt várták, hogy emelkedik a születések száma, mert az 1974–1978 között született nagy létszámú generáció tagjai közül sokan még gyermektelenek. Kutatásokból tudják, hogy ezek a fiatalok szeretnének családot alapítani, ezért a demográfusok minden évben arra számítanak, hogy jelentősen emelkedik a születések száma. Úgy tűnik, hogy tovább halasztották a gyerekvállalást. Az okokat csak találgatni tudjuk.”

 

 - MTI, Népszabadság

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink