hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Újraköthetik a koalíciót?

Szonda Ipsos: mélyponton a szabad demokraták (frissítve: 11.00)

Mélyponton van a szabad demokraták megítélése a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég április 17-e és 24-e közötti adatfelvétele szerint. A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László köztársasági elnök vezeti, és Horváth Ágnes (SZDSZ) volt egészségügyi miniszter zárja, aki tovább vesztett népszerűségéből. Politikai elemzők szerint nem kizárt, hogy a koalíciókötés kérdése még nem lefutott.

Az 1500 fő megkérdezésén alapuló felmérés szerint bár nem mondható eseménytelennek a magyar politikai élet, az elmúlt egy hónapban mégis kevés változás történt a politikusok megítélésében. A ritka kivételek közé tartozik Kóka János, akinek öt pontot esett a népszerűségi mutatója. Az SZDSZ elnöke április harmadik hetére pályafutása legnagyobb kritikát kiváltó időszakába érkezett. Visszaesése minden bizonnyal a kormányból való kilépéssel, annak körülményeivel hozható összefüggésbe, hiszen főképpen a szocialista párt hívei fordultak el tőle.
A kormányból távozó Fodor Gábor a rangsor felső harmadában található. Miniszteri időszakában kiegyensúlyozott megítélésnek örvendett; az MSZP támogatói körében kifejezetten kedvelt volt, és a fideszesek körében sem övezte heves ellenszenv.
A búcsúzó egészségügyi miniszter már induláskor is meglehetősen népszerűtlen volt; 24 ponttal debütált, és mára 16 pontig esett vissza.
A Szonda Ipsos szerint bár összességében valamelyest romlott Gyurcsány Ferenc kormányfő renoméja, az MSZP táborában azonban valamelyest erősítették őt az elmúlt egy hónap eseményei.


MTI

Újraköthetik?

A koalíció úgy szűnt meg, hogy közben megmaradt: hétfőn a Parlamentben három kivételtől eltekintve - két szabad demokrata képviselő nemmel szavazott, egy pedig tartózkodott - az MSZP és az SZDSZ olyan fegyelmezetten szavazott együtt, mint a koalíció fénykorában - mondta Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
Ennek oka lehet az, hogy az adott interpellációkban, törvényjavaslatokban nem volt vita a két párt között, Török Gábor szerint azonban az együtt szavazás üzenete, hogy az SZDSZ továbbra is a kisebbségben lévő MSZP-t támogatta. Eközben az ellenzéki oldal három másik pártja minden esetben nemmel voksolt, néhány tartózkodás volt csupán - fűzte hozzá a politológus.
A parlamenti matematika szempontjából érdekes, hogy a Fideszből kivált két független képviselő az egyetlen igazán téttel bíró szavazásnál, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény részletes vitára bocsátásánál az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szavazott együtt - mondta a Vision Consulting igazgatója.

A Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: az, hogy az SZDSZ az MSZP-vel együtt szavaz, jelentheti, hogy a koalíciós tárgyalás még nem lefutott kérdés. A két volt koalíciós partner érezheti azt, hogy őszre új helyzet alakul ki: egyrészt személyi kérdésekben, másrészt abban a tekintetben, hogy az érdemi döntéshozatal megkezdésével nehezebb lesz majd megszerezni a szavazatok többségét - magyarázta Giró-Szász András.
A politikai elemző úgy véli: a politikai ráció is azt diktálja, hogy a két volt koalíciós partner közeledjen egymáshoz, amint a személyi ellentétek elsimulnak. Éppen ezért nem érdekük, hogy most olyan kérdésekben konfrontálódjanak, amelyek miatt a későbbiekben nehezebbé válhat a koalíció újbóli megkötése, más vezetőkkel az élen.


Forrás: InfoRádió

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés