hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szívroham után életveszélyes visszatérni a dohányzáshoz

Ha szívrohamot követően a beteg abbahagyja a dohányzást, az többet ér, mint bármilyen gyógyszer. Olasz kutatók most a másik oldalról vizsgálták a kérdést, és arra jutottak, hogy a dohányzáshoz való visszatérés a kórházból való elbocsátás után akár ötszörösére is növelheti az elhalálozás kockázatát.

A dr. Furio Colivicchi, a római San Filippo Neri kórház munkatársa által vezetett, az American Journal of Cardiology-ban publikált vizsgálat azt mutatta ki, hogy azok a személyek, akik akut koronária szindrómával – markoló mellkasi fájdalommal, amely gyakran a szívroham jele – kerültek kórházba, és elbocsátásuk után újra dohányozni kezdtek, átlagosan több mint háromszor akkora valószínűséggel haltak meg egy éven belül, mint azok, akik végleg lemondtak a dohányzásról.

A dohányzás hatásának felmérése céljából dr. Colivicchi és munkatársai 1294 olyan beteg sorsát követték, akik saját elmondásuk szerint a kórházba kerülés előtt rendszeresen dohányoztak. A kórházban valamennyien abbahagyták a dohányzást, és úgy nyilatkoztak, hogy nem is akarnak újra visszatérni hozzá. Kórházi tartózkodásuk alatt néhány rövid leszoktatási tanácsadáson vettek részt, de a továbbiakban sem tanácsadással, sem nikotinpótlással, sem más módon nem segítették leszokásukat.

A kutatók a dohányzásra vonatkozóan interjút készítettek a betegekkel 1, 6 és 12 hónappal a kórházból való kikerülésük után, és kiderült, hogy az első év végére 813-an (63 százalék) ismét visszatértek rossz szokásukhoz. Ezek fele már a kórház elhagyását követő 20 napon belül újra dohányozni kezdett. Azok közül viszont, akik 6 hónapon át megtartóztatták magukat, nagyon kevesen kezdtek ismét dohányozni a hátralevő időben. Úgy látszik, hogy 6 hónapi önmegtartóztatás elegendő az addikció legyőzéséhez. Az egy év során 97 személy halt meg, közülük 81-en kardiovaszkuláris ok miatt. Miután a kutatók korrigálták az adatokat az életkorra és más változókra nézve, kiderült, hogy a dohányzás újrakezdése mintegy háromszorosra növelte a halál kockázatát.

Kimutatták azt is, hogy minél korábban kezdett el ismét dohányozni a beteg, annál nagyobb volt a kockázat: azok körében, akik a kórházi tartózkodást követő 10 napon belül már újra dohányoztak, ötszörösre nőtt a halálozás kockázata. A kutatócsoport nem vizsgálta, hogy naponta hány cigarettát szívtak el a személyek, noha ez – mint egy szakértő felhívta rá a figyelmet – fontos előrejelzője a korai halálnak és annak, hogy visszaszoknak-e az emberek a dohányzásra. A Harvard Egyetem orvoskarán nemrég végeztek egy vizsgálatot, amely kimutatta, hogy egy átfogó dohányzásellenes tanácsadó program a szívrohamot elszenvedett személyek ezreinek életét mentheti meg viszonylag alacsony költséggel. E két vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy az egészségügyi dolgozóknak és a biztosítóknak mindent meg kell tenniük azért, hogy a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőket leszoktassák a dohányzásról, és ennek érdekében hatékony tanácsadó programokat kell szervezniük.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés