Tudomány
Szimbiózisban a baktériumokkal
A prebiotikumok olyan, nem emészthető oligoszacharidok, amelyek kémiailag változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, és ott képesek a szervezet számára előnyös tulajdonságú mikroorganizmusok, elsősorban éppen a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok szaporodását elősegíteni. A probiotikus készítmények leggyakoribb élő mikroorganizmusai közül a Lactobacillus casei megtalálható az emberi bélrendszerben és a szájban. Mint tejsavat termelő ágens hozzájárul a kívánatos baktériumok szaporodásához. Javítja az emésztést, csökkenti a tejintoleranciát és a székrekedést.
A Bifidobacterium breve gátolja a veszélyes baktériumok szaporodását, serkenti az immunrendszert, több mint húszféle szénhidrátot megemészt, természetes antibiotikumot és tejsavat termel. A Bifidobacterium bifidum az egyik legkiemelkedőbb mikroorganizmus; ecetsavat és tejsavat állít elő, csökkenti a bél pH-értékét. A Lactobacillus casei és a Bifidobacterium bifidum fokozza az immunoglobulin hatásosságát rotavírussal fertőzött gyermekek esetében, lerövidíti a betegség időtartamát, s a laktózintolerancia tüneteinek enyhülése is elérhető vele.
A Lactobacillus nemzetség széles körben ismert tagja, a savanyú káposztában és egyéb savanyított termékekben is megtalálható Lactobacillus plantarum, amely természetes formájában a vastagbél, a hüvely és a bélflóra lakója, megakadályozza a káros baktériumok, gombák, vírusok és paraziták elszaporodását a bélrendszerben. Természetes antibiotikumot, zsírsavat, enzimeket állít elő. Megemészti a proteineket és a félig emészthető rostokat. Javítja a bélflóra egyensúlyát és az emésztést, szabályozza a bélrendszer működését. Gátolja a gázképződést és a puffadást, segít a koleszterinszint csökkentésében, erősíti az immunrendszert, helyreállítja a sejtek normális működését, kiegyensúlyozza a bélrendszer pH-értékét, mérsékli a méreganyagok és a rákot okozó nitrátok mennyiségét az ételekben. A káros baktériumok élőhelyét megsemmisíti, így azok pusztulását okozza.
Probiotikus étrend-kiegészítő választásakor a legfontosabb szempont a benne lévő baktériumok száma. Minél több, annál jobb, hiszen túladagolni nem lehet, és egészségünket részben a vastagbélben élő hasznos baktériumok túlsúlya tartja fenn. A bélflórát több anyag károsítja, így a kezelt városi ivóvízben található klór, az alkohol, az antibiotikumok, a fogamzásgátló tabletták és egyéb gyógyszerek fogyasztása, a rossz étkezési szokások, a stressz. A probiotikus készítményeket széles körben alkalmazzák Candida okozta gombás fertőzés gyógyítására, mert optimális környezetet biztosítanak a hasznos baktériumok megtapadására, amelyek a Candidával versenyeznek a helyért a bélrendszerben.
A vastagbélben élő baktériumok a számukra kedvezőtlen körülmények hatásáraáltalában nagy számban pusztulnak el. Patikákban is kaphatók probiotikus készítmények – esetenként vitaminokkal (C, E, B1, B2, B3, B5, B6, D12), gyógynövényekkel (tőzegáfonya, fokhagyma, grapefruit és alga-kivonat) és hormonokkal (ösztriol) kombinálva – különböző gyógyszerformákban, amelyek közül például a liofilezett (fagyasztva szárított) termékek különösen nagy stabilitásúak. A liofilezett baktériumkoncentrátumot általában kapszulába töltik, így csomagolása a gyógyszerekével analóg, a termék könnyen bevehető és kezelhető. A probiotikumtartalom a nedvesség- és fényvédő csomagolás következtében hosszú ideig, akár 1-2 évig is hatásos (életképes) marad.
Az utóbbi években többen is az oligoszacharidokkal dúsított tápszerrel végzett sikeres klinikai vizsgálatokról számoltak be, amelyek eredményei azt mutatták, hogy amennyiben az újszülöttek táplálására alkalmazott tápszereket galakto- és frukto-oligoszacharidok speciálisan kifejlesztett keverékével egészítették ki, ez stimuláló hatású volt a bélben található Bifidobaktériumok, valamint a Lactobacillusok növekedésére.
Hazánkban is végeztek hasonló vizsgálatokat, amelynek során például felmérték a prebiotikus hatású oligoszacharidok egészséges csecsemők székletflórájára gyakorolt hatását. Más vizsgálatok eredményei szerint prebiotikumokkal nemcsak újszülötteknél, hanem későbbi életkorban is kialakítható a kedvező bélflóra. Így a prebiotikumok fontos szerepet kapnak a csecsemőtáplálásban, az egészséges gyermekek étkeztetésében és számos kóros állapot kezelésében, valamint megelőzésében.
Kedvező klinikai tapasztalatok állnak rendelkezésre a probiotikumok alkalmazásával kapcsolatosan több kórképben is. Így például különböző Lactobacillusok hatását vizsgálták gyermekkori rotavírus enteritiszben. Eredményeik alapján a Lactobacillusok adása kedvező lehet a rotavírus elleni immunválasz kialakításában. Bizonyítottan hasznosak a probiotikumok atópiás dermatitisz és táplálékallergia, főként tehéntej-allergia kezelésében.
A klinikai tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy anyatejtáplálás mellett nincs szükség probiotikus kiegészítésre, hiszen a Bifidus-flóra fiziológiás módon elszaporodik és a kolonizáció természetes módon létrejön. Tápszeres táplálás esetén azonban a csecsemők számára is fontos a felnőttek élelmezésében hasznosnak ítélt probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó csecsemőtápszerek fogyasztása. E tápszerek alkalmazása azért is hasznos, mert a csecsemőkori táplálás nemcsak az első néhány életévre gyakorol hatást, hanem befolyásolja a felnőttkori egészséget is.
SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet
Forrás: Medical Tribune