2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Szijjártó a magyar uniós elnökségi tervekről

Az InfoStart szerint a külgazdasági és külügyminiszter az Egészségügyi Világszervezet genfi közgyűlésén beszélt Magyarország terveiről.

Európai kardiovaszkuláris stratégiát és cselekvési tervet dolgoz ki Magyarország a július elsején kezdődő soros uniós elnöksége alatt. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az EU-ban. Ezért „egy közös európai platformot szeretnénk összehozni klinikai vizsgálatokra, valamint a prevenció és a rehabilitáció kérdésében” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: a magyar kormány egy új európai transzplantációs stratégia kidolgozását is sürgeti, mert a koronavírus-járványt követően 25 százalékkal zuhant a szervdonációk száma.

Szijjártó arról is beszélt, hogy mára szinte feledésbe merült a pandémia, amióta kirobbant az orosz–ukrán háború. Azt mondta, a fegyveres konfliktus óriási geopolitikai változásokat eredményezett, és nagy aggodalomra ad okot ezek közül a nemzetközi szervezetek munkájának átpolitizálása. "Az egyik legfőbb következtetés, amit le kell vonni a pandémiából, hogy az emberek egészsége és a pandémia elleni harc nem szabad, hogy olyan kérdés legyen, amely akár politikai, akár ideológiai természetű.”

Szijjártó Péter szerint, ha Magyarország a pandémiát politikai vagy ideológiai alapon kezelte volna, akkor az áldozatok száma több ezerrel magasabb lett volna, közli a lap.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink