2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Szexuális felvilágosító kampány kezdődött Kínában

Országos szexuális felvilágosító kampány kezdődött Kínában, amelynek célja, hogy egyre többen merjenek nyíltan beszélni az ázsiai országban tabutémának számító szexuális kérdésekről.

A kínai nők 7 százaléka, a férfiaknak pedig alig több mint 8 százaléka keres orvosi segítséget szexuális problémáira, miközben a felnőtt lakosság közel egyharmada sohasem fordul szakemberhez segítségért - hangsúlyozta a kampány egyik tanácsadója.
"A statisztikák sokkolóak" - mondta Hszia Enlan (Xia Enlan), a pekingi Fuhszing (Fuxing) kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője hozzátéve, hogy az orvosi segítségkérés elmulasztása elsősorban a súlyosabb betegségek kezelésénél jelentkezik hátrányosan.
A "napsütés projektnek" nevezett kampány során plakátokkal, versenyekkel, és a pekingi nemzetközi szexuális játékszer-kiállítás támogatásával kívánják megtörni a szexet övező kínos hallgatást.
Kínában tavaly 20 százalékkal több mint 250 ezer fölé emelkedett a szifiliszes betegek száma - derül ki a kínai Egészségügyi Minisztérium adataiból. A HIV-fertőzés korábban elsősorban az intravénás kábítószer használók körében terjedt. 2007 év végéig Kínában 700 ezer HIV-fertőzöttet regisztráltak, ami szintén jelentős növekedést mutat a korábban becsült 650 ezerhez képest.
Miközben a kínai kormány televíziós hirdetésekben népszerűsíti a gumióvszer használatát, a szexuális kérdésekről való beszélgetés a lakosság jelentős részénél még problémát okoz. Hszia szerint a szexuális témájú beszélgetésektől való hagyományos félénkség továbbra is az egyik legnagyobb gond. Az osztályvezető rámutatott arra, hogy a robbanásszerű gazdasági növekedéssel együtt változó Kínában a hagyományos, feudalista gondolkodásmód még nem változott meg.


Bodnár Balázs (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink