hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szegényesek a bébiételek

A Greenwich-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a készételt tartalmazó bébiételek a naponta szükséges kálcium, magnézium, cink, vas és egyéb ásványi anyagoknak csak ötödét tartalmazzák.

A mikronutriensek (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) a táplálkozás elengedhetetlen, fontos részét képezik mind gyermekekben, mind felnőttekben. 

A vizsgálat során nyolc különböző, az Egyesült Királyságban forgalmazott bébiétel – négy húsos és négy zöldséges – tartalmát elemezték, ezekben mutatták ki a mikronutriensek mennyiségét. A bébiételeket négy népszerű cég gyártotta és kaphatók voltak a szupermarketekben.

Kimutatták, hogy ha egy csecsemő naponta 600 ml megfelelő tej mellett egy húsos és egy zöldséges bébiételt eszik, akkor nem jut elég kálciumhoz, magnéziumhoz, rézhez és szelénhez. Ezeknek az anyagoknak a napi mennyisége ekkor átlagosan kevesebb, mint 20 százaléka a javasolt napi adagnak.

A vizsgálat vezetője, dr. Nazanin Zand, az egyetem élelmiszer- és élelmezés-szakértője a Food Chemistry Journal-ban megjelent közleményében hangsúlyozta, hogy a bébiételekben található mikronutriens mennyiségek nem elégítik ki a csecsemők szükségletét. Hozzátette, hogy ez lehet az egyik oka annak, hogy a bébiételek gyártói nem tüntetik fel termékeik mikronutriens tartalmát. Fontosnak tartja, hogy a bébiételek gyártását szigorúbban szabályozzák, mint teszik most.


Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés