hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Száz év vidám együttlét-folytatás

ságához képest. A zöldségfélékben nagy mennyiségben fellelhető antioxidánsok, mint a C- vagy az Evitamin, a béta-karotin, bizonyítottan szerepet játszanak az öregedéssel szoros összefüggésbe hozott szabad gyökök eltávolításában, valamint a szellemi épség megőrzésében. Vétkezz okosan!
Az egészséges öregedést megcélzó leginformatívabb vizsgálatok egyike egy mankatói zárda közreműködésével készült. Lakói, akik közül minden tizedik megünnepelheti századik születésnapját, arra tanítanak, hogy az egészséges aggkor példamutató is lehet – a dohányzás és a szeszes italok kerülése, az egészséges és mértéktartó táplálkozás, valamint a csendes, harmonikus és spirituális élettér miatt. Azonban ez az életforma nem mindenki számára megfelelő; és egyébként is van-e értelme a hosszú életnek, ha nem fűszerezheti meg egy kis élvezet? Feltételezve, hogy szinte mindannyian vétkezünk, a legbölcsebb, ha vétkeinket okosan választjuk meg. Mostanra bevésődött a köztudatba, hogy naponta egy pohár bort megengedhetünk magunknak, már csak abból a megfigyelésből kiindulva, hogy a mediterrán országokban, ahol ez szinte hagyomány, a szívbetegségek előfordulása európai viszonylatban a legalacsonyabb. Sokunk szenvedélyének tárgya, a csokoládé fogyasztása is bocsánatos bűn, hiszen flavonoidtartalma révén vérnyomáscsökkentő hatása van, és a szívroham megelőzésében is feltételezhető a szerepe, amelyet a nitrogén-monoxid-képzésre vezetnek vissza. Az alvás miatt sem kell aggódnunk, mert Till Roenneberg, a Müncheni Egyetem kutatója szerint nem érdemes természetünkkel szembeszállni. Így, hacsak nem állítjuk át biológiai óránkat rengeteg fénnyel, éjszakai bagolyként nem kell a korai ágyba bújásra törekedni.
Mindenütt jó?
Nem mindegy, hogy megnyert éveinket hol szeretnénk eltölteni. A legfejlettebb országok százezer lakosából átlagosan 10-12-en töltik be a századik születésnapjukat. A világ néhány pontján azonban számuk ennek kétszeresét is meghaladja: a legelőkelőbb helyet Okinawa foglalja el (ezen a szigeten százezerből 34-en érik meg a 100 éves kort), de jó a helyezése Hawaiinak (itt 20-an) és Új-Skóciának (itt 21-en) is. Japán lakosainak születéskor várható élettartama (75 év) miatt is büszkélkedhet – hazánk ehhez képest mintegy 10 évvel van lemaradva. A kutatók elismerik, a tartózkodási hely messze nem annyira fontos, mint maga az életvitel, és a magunk körül kialakított személyes környezet, azaz nem kell Okinawára költöznünk, ha képesek vagyunk az ottanihoz hasonló élettér megteremtésére.
Mire jó a hosszú élet?
A hosszú élet önmagában nem lehet végcél, de ha megadatott, töltsük élménydúsan. Az öregedésben az egyik legfájdalmasabb dolog, hogy míg lassan telnek a napok, az évek mintha rohannának. Ez az érzés nem csupán szubjektív: igazolt, hogy az emberi agy is óraként ketyegve érzékeli az idő hosszú távú folyását, és ahogy öregszünk, egyre inkább repülni látszanak az évek. Akár a bridzs is erősítheti az immunrendszert, de számos megfigyelés igazolja, hogy az utazás, a nyelvtanulás, vagy a művészeti alkotó munka is késlelteti a neurodegeneratív betegségek kialakulását. Nemcsak örömteliek lehetnek az új tapasztalatok, de előnyösek is. A szellemi kikapcsolódás segít, hogy elménket ne kezdje ki az idő, testünk pedig legyőzze a betegségeket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TISZAI-SZůCS TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés