hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Számítógépes altatás

Egy, a Kanári-szigeteken dolgozó kutatócsoport kidolgozott egy eljárást, amellyel automatikusan lehet szabályozni az altatást műtétek során. A rendszer folyamatosan érzékeli a beteg alvásának mélységét és ennek megfelelően adagolja az anesztetikumot.
Juan Albino Méndez, vezető kutató elmondta, hogy a számítógéppel vezérelt anesztéziás rendszer lehetővé teszi, hogy a műtét teljes tartama alatt egyedi, személyre szabott módon végezzék az altatást. A rendszer részletes leírása a Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering-ben jelent meg, és az EurekAlert is ismertette az új módszert.
 
A műtét alatt elektroenkefalográfiával (EEG) folyamatosan mérik a személy agyának aktivitását, és a rögzített adatokból a számítógép pillanatról pillanatra kiszámítja az ún. bispektrális indexet (BIS) – ez a mérőszám jellemzi az alvás mélységét. A BIS aktuális és megkívánt értékének a különbsége határozza meg, hogy a rendszer milyen sebességgel adagolja az anesztetikumot. A BIS értéke 100 és 0 között változhat; a 100-as érték a teljes éberségnek, a 0 a legmélyebb öntudatlanságnak felel meg. A műtétek alatt a BIS értékének 40–60 között kell lennie, de műtéttől és személytől függően a kívánt érték mindig ennél szűkebb tartományba esik.
 
A módszer működőképességének igazolásához a kutatók számos szimulációt végeztek, majd 15 önkéntes, 30 és 60 év közötti betegen is kipróbálták az eljárást. Mind a szimulációk, mind az emberi vizsgálatok azt mutatták, hogy a rendszer megfelelően és biztonságosan működik. A vizsgálatokat egy gyakran használt anesztetikummal, a propofollal végezték, de ugyanígy alkalmazható a módszer más altatószerek használata esetén is.
 
A kutatók azt remélik, hogy az eljárás használatával optimálisan lehet majd adagolni az altatószert, gyorsabb lesz az ébredés a műtét után és csökkenni fognak a műtéti költségek is.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés