Számít az életmód a szürkehályog megelőzésében
A szembetegség örökletes tényezőjét is pozitívan befolyásolhatja az étrend, az életmód – írja az origo.hu.
A C-vitaminban gazdag étrend fogyasztása harmadával csökkenti a szürkehályog (katarakta) kialakulásának előrehaladását, írják a szerzők a neves szemészeti folyóirat, az Ophthalmology legújabb számában. A kutatók először mutatták ki azt is, hogy az étrend és az életmód nagyobb szerepet játszik a szürkehályog kialakulásában és súlyosságában, mint az öröklődés. Azt is megpróbálták kideríteni, mennyire számítanak a környezeti tényezők, amilyen a táplálkozás az örökletes tulajdonságokkal összevetve – írja az origo.hu.
A londoni King’s College kutatói azt vizsgálták, vajon képesek-e a táplálékból vagy kiegészítőkből származó bizonyos tápanyagok megakadályozni a szürkehályog kifejlődését. A csoport több mint 1000 lányikerpár adatait vizsgálta az Egyesült Királyságban. A résztvevők a táplálkozásra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, amelyben rákérdeztek a C-vitamin és más anyagok – például A-, B-, D-, E-vitamin, réz, mangán és cink – bevitelére – olvasható a portálon. A C-vitaminban gazdag étrend 20 százalékkal csökkentette a szürkehályog kialakulásának veszélyét. Tíz évvel később a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik több C-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztottak, 33 százalékkal csökkent a szürkehályog kifejlődésének kockázata.
A teljes cikkért kattintson az origo.hu-ra.