hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Szájüregi egészség

Foghíjas jövő

  A szájüregi egészséget jellemző egyik – nemzetközileg is elfogadott mérőszám – a 12 éves korú gyermekek maradó fogainak vizsgálata alapján készített fogászati mutató (DMF-T = Decayed Missed Filled Teeth), amely a szuvas, a már eltávolított, és a betömött maradó fogak számának összességét jelzi. E mutató alapján Európában – a WHO adatai szerint – sereghajtók vagyunk. Magyarország a 36 ország között a 29. helyen áll 3,8-es indexével, és a volt szocialista országok közül is megelőz bennünket Észtország, Csehország és Lengyelország.   
  Magyarországon 43 fogorvos lát el 100 ezer főt, ami a középmezőnyös helyhez elegendő. Az adatok alapján igencsak alacsony hatékonyságú Svédország rendszere, ahol 154 fogorvos/100 ezer lakos mellett a DMF-T 0,9, hiszen ugyanekkora a fogszuvasodási mutatója az Egyesült Királyságnak és Hollandiának is, ahol a fogorvoslétszám a svédnek csupán mintegy negyede. Mindhárom országban régóta működnek jól szervezett és bizonyítottan sikeres prevenciós programok, de az utóbbi két államban a közfinanszírozott fogászat is hatékonyabb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. BALÁZS PÉTER,DR. GYENES MONIKA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés