2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Szabó Zoltán professzorról nevezték el

Az egy éve elhunyt Szabó Zoltánról, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori igazgatójáról, az első sikeres hazai szívátültetés elvégzőjéről nevezték el az SE nemzetközi szinten is egyedülálló technológiát képviselő hibrid műtőjét.

Dr. Merkely Béla rektorhelyettes, klinikaigazgató az ebből az alkalomból rendezett ünnepségen hangsúlyozta, a műtő léte és lényege jól tükrözi azt az eszmeiséget és munkásságot, melyet Szabó Zoltán egész életében képviselt. Dr. Szél Ágoston rektor az ünnepséget megnyitó köszöntőjében rámutatott: az eseménnyel egy rendkívüli orvosegyéniség előtt tisztelgünk, emléket állítva számára, ugyanakkor egy kiemelkedő műtéti infrastruktúrát is avatunk a névadással. E kettő összekapcsolása méltó az egyetem és a klinika szellemiségéhez – tette hozzá.

Dr. Szabó Zoltánról azt mondta: a Semmelweis Egyetem egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, mint orvos, oktató, egyetemi vezető egyaránt, akiben a szerénység és a nagy képességek együtt voltak jelen. Az egészségügyet a nagy egyéniségek tartják fent, akik képesek akár az életüket is áldozni a közért, de ugyanakkor nélkülözhetetlen a megfelelő infrastruktúra is, mely a klinikán immár a legmagasabb színvonalon rendelkezésre áll – fogalmazott a rektor. 

Merkely Béla előadásában elmondta, Szabó professzorral, akit szakmai atyjának tart, még életében egyeztettek arról, hogy róla kívánják elnevezni a műtőt. Ahogy az az emléktáblán is áll, Dr. Szabó Zoltán munkássága a mai napig utat mutat a tanítványoknak, a hibrid műtő léte és lényege pedig jól tükrözi az általa képviselt szellemiséget, melyet szeretnénk tartósan megőrizni a klinikán – mondta.

További részletek

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink