hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A megbízási szerződésről

Szabadfoglalkozású jogviszony

Speciális sazbályok a polgári jogi rendelkezésekben

E jogviszony tulajdonképpen azt jelenti, hogy a munkavállaló megbízási szerződést köt a munkáltatóval, szolgáltatóval, ugyanakkor a polgári jog rendelkezései speciális szabályokkal egészülnek ki.

Ennek azért van jelentősége, mert megbízás keretében a szabadfoglalkozású orvos vagy más egészségügyi dolgozó működési engedély és kötelező felelősségbiztosítás nélkül végezheti az egészségügyi tevékenységet. A munkáltató, illetve szolgáltató azonban feltételként szabhatja ez utóbbi meglétét. Amennyiben az orvos enélkül dolgozik, a betegnek az ilyen jogviszony keretében okozott kár esetén az egészségügyi szolgáltatónak kell helytállnia. Viszont a kár továbbhárítása esetén az általános polgári jogi szabályok szerint a megbízott szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó is felelősséggel tartozik.

A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók díjazására a szakmai kollégiumok tehetnek ajánlásokat. A megbízási díj minden esetben az egészségügyi szolgáltató/munkáltató által fizetett ellenszolgáltatás. Nincs mód tehát arra, hogy ha valaki szabadfoglalkozású jogviszonyban egészségügyi tevékenységet végez, közvetlen finanszírozási szerződést kössön az egészségbiztosítási pénztárral.

A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó és az egészségügyi szolgáltató közötti megbízási szerződésben rögzíteni kell az ellátandó feladat(ok) pontos megnevezését, az (ezek) ellátásához szükséges tárgyi feltételek biztosításának módját, valamint a munkavégzés helyét és idejét, a szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozó szakmai felettesének megnevezését, az esetlegesen általa irányított, illetve felügyelt egészségügyi dolgozók munkakörének megnevezését. A szerződésben ki kell térni:

  • az elvégzendő egészségügyi tevékenység időtartamára
  • az illető beosztására
  • az ellátott feladatok díjazására
  • a megbízás keretében okozott kár megtérítésének szabályaira
  • a szerződés megszüntetésére vonatkozó rendelkezésekre.

A szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozónak nyilatkoznia kell az önkéntesen vállalt többletmunka tervezett mértékéről.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés