hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Súlyos csapás

Londoni piaci elemzők szerint súlyos csapás lenne a magyarországi egészségügyi reformok visszafordítása, mivel ebben az esetben jó eséllyel nem csak e szektor átalakítása állna le.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege piaci szereplőknek összeállított, napi felzárkózó térségi elemzései szerdai kiadása külön kitér az egészségügyi reform további sorsáról folyó magyarországi latolgatásokra.

Az elemzés szerint "elkerülhetetlennek tűnik" egy olyan döntés, amelynek alapján az egészségbiztosítási pénztárak teljesen állami tulajdonban maradnak, miután a potenciális magánbefektetők "visszaléptek" az egészségbiztosítási piaci részvételtől, attól tartván, hogy a reformokat egy újabb, ellenzéki kezdeményezésű népszavazás "könnyedén visszafordíthatja".
Ha azonban az egészségügyi reform visszafordításáról születnék döntés, az "hatalmas csapást jelentene" a kormány reform-erőfeszítéseire, és számos más intézkedés esetében is teljes fordulatot vetíthetne előre - áll a JP Morgan szerdai elemzésében, amely szerint a kormányra a lakosság "reformfáradtsága" és az ellenzék is nyomást gyakorol.
Várható a 2009-es adócsökkentési tervek jelentős mértékű visszafogása, miután a kormány szeretné elkerülni az újabb negatív hitelminősítői lépéseket.
A JP Morgan ezzel a Standard & Poor's múlt hét végi londoni bejelentésére utalt. A világ legnagyobb hitelminősítője - kevesebb mint másfél évvel a negatív kilátás stabilra javítása után - ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy romlottak a tartós közfinanszírozási konszolidáció perspektívái.

MTI

cimkék

Könyveink