hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Sugárveszély a Péterfyben?

A 444. hu szerint a dolgozók úgy vélik, áteresztik a röntgensugarakat a Péterfy Sándor utcai kórház sugárvédő ólommellényei.

Miután elvégezték a sugárvédelmi tanfolyamot, ellenőrizték saját védőeszközeiket a Péterfy kórház traumatológusai, és úgy gondolják, a rosszul tárolt ólomkötények a röntgenkészülék alá helyezve áteresztik a sugárzást – számol be a 444.hu.

Nem volt pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg és a kesztyű, a dolgozók maguk szerezték be a szükséges eszközöket a betegellátáshoz. További vizsgálódásaikkor az is kiderült, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat 2017-ben lejárt.

Mindezek hiányában nem jogszerű egyetlen műtét sem, amelyben sugárterhelés léphet fel. A dolgozók nem kaptak dozimétert sem, igaz, a műtőkben gyakori sugárterhelés alatt dolgozó baleseti sebészeknek, altatóorvosoknak, asszisztenseknek, műtősnőknek és műtőssegédeknek számos más hazai kórházban sem jár, részben anyagi okok miatt, míg a szintén sugárterhelésben, de a röntgenkészülék működése idején ólomszigeltelt fal védettségben dolgozó röntgenorvosoknak, asszisztenseknek igen, akiknek sugárvédelmi besorolásuk is magasabb, "A" kategóriás.

A sugárvédelmi szempontból "A" kategóriába sorolt dolgozókat naponta csak 6 órában szabad dolgoztatni, így ha a baleseti sebészeket, altatóorvosokat asszisztenseket, műtősnőket és műtőssegédeket magasabb kategóriába sorolnák, az a munkaerőhiány miatt működésképtelenséghez vezetne. A kórház dolgozói megkeresték az igazgatóságot, érdemi választ azonban nem kaptak, ezután az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak (OAH) hatósági állásfoglalásért.

A lap szerint a jogszerűtlen működéssel a menedzsment is tisztában van, ha a jogszabályokat szigorúan vesszük,  a kórházat be kellene zárni.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink