2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Konferencia

Stressz, szorongás és fájdalom csökkentése meditáció segítségével

Dr. Prof. Jon Kabat-Zinn Amerikában és Nyugat-Európában elismert és népszerű meditáció és relaxáció oktató, egyetemi tanár, író, és kutató június végén érkezik Magyarországra, és több előadást tart stresszcsökkentés és meditáció témakörben.

 A professzor 1979-ben alapította a Massachussetts-i Egyetem Orvosi Központján belül működő Stressz Csökkentő Klinikát, ahol 30 éve alkalmazzák az általa összeállított „MBSR” programot. (Mindfulness Based Stress Reduction: tudatos figyelmen alapuló stressz csökkentés).
 
„Dr. Jon Kabat-Zinn fő érdeme, hogy sikerült a meditáció és a tudatos figyelem gyakorlását tudományos körökben is elfogadtatnia és beillesztenie a modern nyugati egészségügy klinikai gyakorlatába. A meditáció egészségügyi alkalmazása, illetve a stressz kezelése területén jelenleg ő tekinthető az egyik legismertebb és legnépszerűbb nyugati szakembernek, ezért mind szakemberek, mind laikusok számára ajánlom az előadásait.” - mondta Fazekas Gábor a látogatás főszervezője, aki társaival együtt Magyarországon elsőként indított ingyenes MBSR stresszcsökkentő tanfolyamokat a Rákliga szervezésében daganatos betegek részére az Országos Onkológiai Intézetben.

„Örvendetes, hogy neves egyetemek orvosi központjainak a kutatásai is alátámasztják ennek a programnak a hatásosságát. Az MBSR tréning tulajdonképpen egy világnézetileg semleges meditációs oktatócsomag, mely egyes keleti tradíciók évezredes bölcsességére épül, vallási külsőségektől mentes formában. A pillanatról-pillanatra gyakorolt éber figyelem és a tudatos jelen-lét rendszeres gyakorlása (a jóga, a zen és a vipassana meditációs technikái segítségével) teljesebbé teszi életünket, és az egészségre és a lelkiállapotra gyakorolt pozitív hatásai miatt ezt a módszert világszerte már több száz egészségügyi intézményben alkalmazzák.” – tette hozzá dr. Eisler Olga pszichiáter, a magyar MBSR tréneri csoport egy másik tagja.

Az MBSR programot és annak módosított változatát, az MBCT tréninget olyan neves egyetemeken is kutatják, mint pl. az Oxfordi, a Cambridge-i, vagy a Torontói Egyetem. Napjainkban már világszerte több száz egészségügyi intézményben tartanak ilyen stresszcsökkentő tanfolyamot, mely az USA-ban és Nyugat-Európában óriási népszerűségnek örvend.  A meditáción alapuló MBSR stresszcsökkentő tanfolyamokat elismertségének és eredményeinek köszönhetően Németországban 80%-ban finanszírozza a társadalombiztosítás.

Kabat-Zinn látogatásának programja:
2009. június 25 csütörtök 13:00 - Látogatás és előadás az Országos Onkológiai Intézetben (zártkörű)
2009. június 25 csütörtök 16:00 – Nyílt publikus előadás a Károli Gáspár Egyetemen (III. ker. Bécsi út. 324)
2009. június 26 péntek 10:00 – Nyílt szakmai előadás a Semmelweiss Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékén (VIII. kerület, Tömő utca 25-29)
2009. június 26 18:00 – június 28 délután – meditációs elvonulás jellegű MBSR workshop („Bevezetés a tudatos figyelem gyakorlásába”) – Csopak, Park Villa, Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának konferenciaközpontja

Az egyetemi előadások ingyenesek és bárki által szabadon látogathatók, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt. A workshoppal kapcsolatban Fazekas Gábor szervező ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) nyújt felvilágosítást.

Forrás: Sajtóközlemény

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés