2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés

Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés, jelentette be sajtótájékoztatóján Isabel Rodríguez kormányszóvivő a kabinet keddi ülésén jóváhagyott intézkedést Madridban. Nemzetközi hírek.

Mint mondta, a rendelkezés csütörtöktől lép életbe Spanyolországban, és nemcsak a közterületekre, hanem a oktatási intézmények udvaraira is vonatkozik, ahol a gyerekek ezentúl maszk nélkül játszhatnak. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is maszkot kell hordani azokon a szabadtéri tömegrendezvényeken, ahol csakis állóhely van, vagy ahol az ülőhelyek között nincs legalább másfél méteres távolság. Zárt térben a maszk továbbra is kötelező.

Az enyhítésről az egészségügyi miniszter már hétfőn megállapodott a tartományokkal, azzal a megkötéssel, hogy nagy forgalmú szabadtéren továbbra is ajánlják a maszkviselést. Megegyeztek abban is, hogy a sportrendezvényeken engedélyezett férőhelyek számát a befogadóképesség 85 százalékára növelik az eddigi 75 százalékról szabadtéren, és 75 százalékra az eddigi 50 százalékról zárt térben.

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi, hétfő este közzétett jelentése szerint péntek óta 120 ezer új esetet regisztráltak. Egy héttel ezelőtt számuk még 182 ezer volt. Százezer emberből átlagosan 1997-en fertőzöttek, 882-vel kevesebben mint egy héttel korábban. Az enyhülés érzékelhető a kórházak leterheltségében is, a koronavírus miatt ellátásra szorulók aránya 14,5 százalékról 12,8 százalékra csökkent, míg az intenzív osztályokon 21,7 százalékról 19,5 százalékra mérséklődött.

Spanyolországban 2020. január 31-én azonosították az első koronavírusos esetet, azóta 10,3 millióan kapták el a fertőzést a 47,4 millió lakosú országban.

*

Mintegy 3300, koronavírus elleni hamis oltási igazolványt foglaltak le a bolgár fővárosban, közölte kedden a szófiai belügyminisztérium. A tárca szerint hozzávetőleg 300-at közülük külföldiek nevére állítottak ki. Az egyik szófiai egészségügyi intézményben végrehajtott razziához hasonló rendőrségi akciók voltak más bolgár városokban is.

Bulgária jelenleg a járvány ötödik hullámával küzd, amelyet a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb omikron variánsa váltott ki. Iva Hrisztova, a fertőző és parazitás megbetegedések szófiai központjának igazgatója szerint mostanra tetőzött a járvány. Az utóbbi 24 órában 8012 új fertőzöttet regisztráltak a 6,5 millió lakosú országban. Csaknem 30 százalékos átoltottsági aránnyal Bulgária az Európai Unió tagállamai között az utolsó helyen áll. A járvány kitörése óta az egymilliót is meghaladja az azonosított fertőzöttek száma, akik közül csaknem 34 ezren hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben.

*

Romániában a mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott kedden a koronavírus-járványnak tulajdonított halálos áldozatok száma, az újonnan fertőzötteké azonban stagnál, a járványgörbe a tetőzés jeleit mutatja, derült ki a stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentéséből.

Az országban - az ötödik hullám kezdete (karácsony) óta először - kedden már nem haladta meg az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzöttek száma az előző hét napon összesített esetszámot, sőt enyhén (4 százalékkal) csökkent. Múlt kedden jegyezték fel az eddigi legtöbb (40 018), egyetlen nap alatt diagnosztizált új fertőzöttet, és akkor először a heti esetszám meghaladta a kétszázezret. A keddi összegzés szerint az utóbbi 24 órában 36 269 embernél mutatták ki a fertőzést, ami (35 százalékkal) meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de elmarad a múlt heti csúcstól, a heti esetszám pedig először esett vissza kétszázezer alá.

Az egészségügyi szakemberek erre alapozva megállapították, hogy Romániában ezekben a napokban tetőzik a járvány ötödik hulláma. A napi esetszámokból nem lehet a tendenciákra következtetni, ingadozásuk ugyanis a tesztelések - heti ciklikussággal - változó számát is követi.

A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 184 koronavírusos beteg hunyt el Romániában, ami 130 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Bár az omikron vírusvariánsnak tulajdonított mostani járványhullámban sokkal kisebb a súlyos megbetegedések és a halálos áldozatok aránya, mint a legutóbbi - a delta mutáns által előidézett - hullámban, január közepe óta a halálesetek száma is emelkedni kezdett, a napi halálesetek kéthetes mozgóátlaga három hét alatt 29-ről 79-re emelkedett.

Az utóbbi héten már csak 15 százalékkal (11 565-re) nőtt a kórházakban kezelt fertőzöttek száma. Korábban hétről hétre legalább másfélszeresére emelkedett a Covid-kórházakra nehezedő terhelés. Az intenzív terápián a múlt hetinél 20 százalékkal több, 1123 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak.

*

Egy nap alatt 20 185 új koronavírusos beteget szállítottak kórházba Oroszországban, ami 86,2 százalékos növekedést jelent az előző naphoz képest - közölte kedden az orosz szövetségi operatív törzs. Az ország 85 régiójából 77-ben nőtt a kórházi felvételek száma, hétben csökkent, egyben pedig változatlan maradt. A SARS-CoV-2-vírust eddig 84 régióban mutatták ki. Az igazolt fertőzöttek száma az 165 643-mal, 13 147 666-ra nőtt, a haláleseteké 698-cal 336 721-re emelkedett.

*

Csökkenésnek indult a súlyos Covid-19-megbetegedések száma Izraelben, s mellettük tovább csökken a koronavírusos fertőzöttek száma is - jelentette az egészségügyi minisztérium kedden.

A két nappal ezelőtti, a koronavírus megjelenése óta mért legmagasabb értékről lefelé mozdult el a kórházi ellátást igénylő súlyos Covid-19-betegek száma, kedden 1161 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 2678 kórházban ápolt Covid-19-ben szenvedők közül. Lélegeztetőgép segítségére szorul 288 beteg, és 21 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

Hétfőn közel 200 ezer teszt elvégzésével 43 852 új vírushordozót azonosítottak, 24,1 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 318 291 aktív esetet tartanak számon Izraelben, s mellettük 44 223-an házi karanténban tartózkodnak, mert fertőzöttel érintkeztek.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 262 672 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.  Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató tovább mérséklődött 0,82-re, vagyis száz fertőzött 82 embernek adja át a vírust, ami a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámban, decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Izraelben szinte valamennyi, szám szerint 277 település továbbra is "erősen fertőzött" kategóriában van, mindössze 3 helyet jeleznek a közepesen fertőzött "narancssárga" színkóddal.

Tavaly december vége óta 6 693 602, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,98 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 450 249-en, a lakosság 47,86 százaléka már három oltást kapott, és 673 047-en adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 9226-an, az utóbbi hét napon 282-en haltak meg.

*

A világon 400 700 805 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 763 154 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 397 183 260 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 749 470 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink