hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Sok vagy kevés?

Közbeszerzés az egészségügyben

Az egészségügyi intézmények és fenntartóik tavaly több mint 800 milliárd forintot fordítottak beszerzésekre, ám ennek mindössze hat százalékát költötték el közbeszerzési eljárás keretében – derül ki a GKI-Egészségügy-kutató Intézet (GKI-EKI) közelmúltban közzétett felméréséből. Pedig az elemzők szerint a közbeszerzések elviekben költséghatékonyabbak és a beszállítók közötti versenyt is jobban kikényszerítik. A gyakorló kórházi szakemberek azonban sok ponton nem osztják az elemzők véleményét.

Az egészségügyi intézmények tárgyi szükségleteik 5,7 százalékához közbeszerzés útján jutottak hozzá 2005-ben; ennek volumene összesen 45,9 milliárd forintot tett ki. A közbeszerzések 71,2 százalékát maguk az intézmények, 28,8 százalékát fenntartóik kezdeményezték. A legnagyobb arányt az építés, felújítás képviseli a beszerzések 46,6 százalékával, majd a gyógyszerek következnek, igaz, így is csak a teljes kórházi gyógyszerszükséglet 6,9 százalékára tesznek szert közbeszerzés keretében. (A Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft.-nek a Napi Gazdaság című lapban idézett összesítéséből kiderül: több tízezer fajta egészségügyi termék vásárlását bonyolították a kórházak közbeszerzéssel, ebből mintegy ötezer a gyógyszer. Tavaly az intézmények 52,5 milliárd forint értékben vásároltak ily módon gyógyászati kellékeket és gyógyszereket.) A diagnosztikai műszerek, gépek a teljes közbeszerzési érték 6,2 százalékának feleltek meg 2005-ben.
Az egészségügy közbeszerzéseinek öt legnagyobb nyertese az ágazat közbeszerzéseinek 53 százalékát kapta meg tavaly. Ez az öt cég a Hunép Universal Rt., a Magyar Építő Rt., a Kipszer Rt., az Euromedic Pharma Rt., valamint a Siemens Rt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés