hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Sok tinédzser gyógyszerként használja a marihuánát

Mikor a legális gyógyszerek hatástalanok, sok fiatal a marihuánához fordul segítségért. A BioMed Central's online számában megjelent új tanulmány szerint a marihuánát használó tinédzserek egyharmada inkább gyógyszer gyanánt használja a szert, semmint hogy elkábuljon tőle.

Joan Bottorff a British Columbia Egyetem kutatócsoportjával dolgozott együtt, a Kanadai Egészségkutató Intézet támogatása révén. 63 marihuána-használó fiatallal készítettek mélyinterjút. Közülük húszan azt állították, hogy arra használják a kábítószert, hogy enyhítsék, vagy karbantartsák az egészségügyi problémáikat.

Bottorff elmondása szerint „a marihuánát néhány tinédzser úgy veszi, mint az egyetlen lehetséges alternatív megoldást az olyan súlyos betegségekre, melyeket hagyományos módszerrel nem lehet kezelni, esetleg nincs lehetőségük megfelelő orvosi ellátásban létesülni.” A leggyakoribb panaszok közé tartoztak az érzelmi zavarok (depresszió, szorongás és stressz), alvászavarok, koncentrációs problémák és testi fájdalmak. Mindegyik tinédzser csalódott az egészségügyi szolgáltatásokban.

A szerzők elmondták: „A nyugtatókat vagy altatókat használó gyerekek nem szerették ezeket a gyógyszereket, a mellékhatásaik miatt, mások panaszaik ellenére nem használtak semmit. Ezek a gyerekek nem azért szívtak marihuánás cigarettát, hogy elkábuljanak vagy más tudatállapotba kerüljenek.”

A szerzők kihangsúlyozták, hogy a kielégítetlen egészségügyi igények kulcsszerepet játszanak az eredményekben. A kellemetlen mellékhatásokkal járó, hosszas kezelésekkel ellentétben a marihuána azonnali enyhülést ad egy sor betegségre. Természetesen ez a szer sem teljesen veszélytelen, de amint az egyik résztvevő is megjegyezte: „nem jó nekünk, de ugyanúgy a McDonald’s sem az, és még egy sor más dolog sem.”

Medipress

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés