hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Sok a probléma a kórházakhoz csapott védőnői szolgálatokkal

Nemcsak az eszközökkel vannak problémák a védőnői ellátásban, hanem a fizetésekkel, juttatásokkal is, írja a 444.hu.

Kétségbeesett és őszinte jelzések ezek arról, hogy a védőnői ellátás milyen súlyos problémákkal küzd – mondta a 444.hu-nak Szalainé Pintér Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője, amikor a közösségi oldalakon megjelent panaszos bejegyzésekkel kapcsolatban megkeresték. Szerinte „nem véletlen”, hogy a nehézségeket feltáró bejegyzés eltűnt, de nem azért, mintha megoldódtak volna a problémák: a szakszervezeti illetékes szerint tömegesen van szó ilyen és hasonló esetekről, vagy például arról, hogy ha elromlik egy-egy eszköz, akkor annak megjavítás nehézségekbe ütközik, elhúzódik.

Bizonyos kórházak nagyon jól kezelték, kezelik azt a helyzetet, hogy tavaly júliustól olyan anyagbeszerzési feladataik is vannak, amik korábban nem voltak, a védőnők ugyanis jellemzően más eszközöket használnak, mint a kórházi dolgozók. Más helyek azonban ezt a problémát nem tudták több mint háromnegyed év alatt sem megoldani, mondja a szakszervezeti vezető.

Külön nehezítés volt, hogy a védőnői szolgálat épp akkor, tavaly július elsejével került állami kézbe, amikor a kórházaktól a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) központosították az eszközbeszerzést, „így óhatatlanul keletkezett egy űr a működésben”. Azóta viszont eltelt már annyi idő, hogy nem szabadnak ilyen problémáknak felmerülniük, ehhez képest „számos helyről jönnek megdöbbentő információk arról, hogy tavaly július óta lényegében semmi előrelépés nem történt” – mondta Szalainé.

Más helyeken az önkormányzatok nyújtottak segítő kezet a védőnői szolgálatnak a mindennapi működéshez – holott a tavalyi államosítás óta ilyen kötelezettségük nem lenne. Sőt, erről a pomázi polgármester nemrég úgy írt a Facebookján Orbán Viktornak: „ott a védőnői szolgálat van, amit tavaly tetszett elvenni tőlünk és az épület rezsijét törvénytelenül még mindig mi, pomáziak fizetjük”.

(forrás: 444.hu)

Könyveink