hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Soha ki nem állított alkotások a Vasarely Múzeumban

Eddig soha ki nem állított alkotások is láthatók a pécsi Vasarely Múzeumban, amely fél év szünet után kibővült tárlattal nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt. A Hommáge a Victor Vasarely című kiállítás az ismert művek mellett huszonkét, francia magángyűjteményből származó, elsősorban Vasarely korai korszakában született festményt és grafikát is felvonultat.

Sárkány József, a tárlat szervezője az MTI-nek azt mondta: az állandó kiállítás azért nem volt látogatható, mert mintegy félszáz darabja írországi és franciaországi tárlatokon szerepelt, "csonka kiállítást" pedig nem akartak bemutatni. A mostani, kibővített anyag azonban mindenkit kárpótol, igaz, csak február közepéig, ezután a kölcsönkapott műveket visszaviszik Franciaországba.
Mivel Vasarely műveinek fontos szerepük lehet a baranyai megyeszékhelyről alkotott kép formálásában különösen külföldön, a múzeum a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program ismertségének növelésére 2007-ben Nagyszebenben, Olomoucban, idén pedig Tallinnban, Szegeden és Egerben is rendezett Vasarely-kiállítást.
A pécsi születésű Victor Vasarely (1906-1997), a XX. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. A róla elnevezett múzeumban őrzött mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekció a művész ajándékaként került Pécsre.


Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés