hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sikerült elhárítani az egészségügynek szánt pénzt

A Norvég Alap támogatásával szándékozott létrehozni korábban a humán tárca egy pszichiátriai osztályt a súlyosan agresszív betegek elkülönítésére, de a terv, úgy tűnik, papíron marad – írja a Magyar Nemzet.

Az egészségügyért felelős államtitkárság korábban kidolgozott egy tervet, amelynek kivitelezéséhez a Norvég Alaptól számíthatott anyagi támogatásra. Az elképzelés lényege az, hogy a hagyományos pszichiátriai osztályon biztonsággal nem kezelhető betegek számára valamelyik kórház területén kiépítenének egy háromosztatú (high, medium, low, 15-15 ággyal) pszichiátriai egységet. A kezelt az állapotának javulásával a legmagasabb biztonsági fokozatú részlegből átkerülhet a középső, majd az alacsonyabb biztonsági fokozatú részlegbe. Ha pedig az elkülönítés indokolatlanná válik, a területileg illetékes, normál pszichiátriai osztályon, és végül közösségi pszichiátriai ellátásban folytatnák a kezelését.
Mindemellett az otthonukban, illetőleg a pszichiátriai betegek otthonában el nem helyezhető, visszatérően agresszív magatartást mutató, de folyamatos akut ellátást nem igénylő betegek rehabilitációja érdekében egy húszágyas, tartós elhelyezést lehetővé tevő, magas biztonsági fokozatú egységet is fölállítanának – ha lenne rá pénz.

Közleményében a tárca ezt úgy fogalmazta meg: „Tekintettel a fejlesztés forrásaként szolgáló Norvég Alap körül kialakult helyzetre, az államtitkárság jelenleg is keresi a megoldást a pszichiátriai intézmény, illetve ellátási forma megvalósítására, valamint az ehhez szükséges forrás biztosítására” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink